Sunday, February 7, 2010

Vilken muslimsk punk är mest Jihad - stormatchen.


Igår såg jag Taqwacore - Birth Of Punk Islam på filmfestivalen. Like! Kidsen i Taqwacore är invandrade pakistanier och annat, samt bor i USA, vilket problematiserar deras "äkthet" lite. Varför tar jag upp det här? Well, filmen påminde en hel del om en annan dokumentär där muslimer spelar rock fast det är haram: Heavy metal in Baghdad. Några dudes i världens farligaste stad som lyssnar på slipknot och vägrar klippa av sig håret.
Frågan är: vilka hajis är egentligen mest Punk?

Rond 1: Stil

Taqwacore-ungarna lallar runt i tuppkammar, fula kepsar och t-shirtar med misfitstryck. Det kan ju verka punkigt, men om man tittar närmre ser man i vilket mint-condition kläderna har. Väldigt opunk! Snubbarna i Baghdad rockar betydligt fulare kläder, vilket är förståeligt eftersom de lyssnar på en mycket fulare musik. De är mer således mer äkta än sina semi-amerikanska motparter.

Vinnare: HMIB

Rond 2: Bandnamn och låtmaterial

Acrassicauda säger mig väldigt lite. Det måste vara textmotsvarigheten av en tribaltatuering. Grabbarna i Baghdad hade heller inte, som jag minns det, något textmaterial att snacka om. Här måste jag ge det till Taqwacore för deras kreativitet med låtar som "Sharia Law in the USA" och bandnamn som "Retarded Mullahs".

Vinnare: TaqwacoreRond 3: Utanförskap

En grundbult i punkens uttryck är att inte passa in.
Muslimerna i USA har lagt ut en amerikansk flagga de måste trampa på varje gång de kliver på sin turnébuss. De säger sig samtidigt hata mycket av det som både USA och Islam står för. Exempelvis George Bush och att inte kvinnor får sjunga. Det är ju lite förutsägbart, men ändå roligt när polisen stoppar en spelning på en muslimsk konvent och alla vrålar att "gris är haram i islam!".
Baghdadkillarna har det ändå värst. De kan ju inte ens lämna huset utan att riskera att bli mördade. Case closed.

Slutgiltig vinnare, om än lite motvilligt: Baghdad Metalheads.

1 comment:

Teg said...

syveränt.

visste att biljetterna skulle komma till bättre användning hos dig!

tack.