Monday, April 26, 2010

Born free? Jag vet inte alltså.

De två gamla POP-dinosaurierna Fredrik Strage och Andres Lokko har idag uppmärksammat M.I.As nya video, regisserad av Romian Gavras, som också gjorde videon till Justice "Stress". Strage gör sin sedvanliga referensstapling och Lokko sin sedvanliga "det här är viktig popmusik för att jag säger det"-analys.

Jag vet inte om jag ser det.
Ett SWAT-team stormar en byggnad. På väg mot målet spöar de uteslutande feta människor, bland annat ett par som ligger och har sex, vilket jag antar är något slags statement för hur samhällets maktstrukturer förtrycker normavvikande kroppar och sexualiteter. Där någonstans är slut på det subversiva. Swat-teamet hittar vad de letat efter, en rödlätt snubbe i casualkläder som de arresterar och slänger på en buss tillsammans med andra gingers. Det framgår i videon att detta utspelar sig i en alternativ verklighet där det råder en slags ginger-apartheid. Och så snart bussen är framme i öknen beordras de rödhåriga springa över ett minfält mot sin död.

Vad vill regissören säga? Att det är dumt att kategorisera människor utifrån hur de ser ut? För då kan det sluta illa. Jaha, wow man. Wow.
Vad vill låten säga? Att ingen människa skall behöva födas in i slaveri? Jaja, det tycker inte jag heller. Det tycker nog ingen.
Inte så att man kan kräva att nypunk ska vara analytisk på något sätt, men kombon med den allegoriska videon gör hela grejen rätt jobbig.

Justicevideon hade åtminstone en koppling till verklighetens Frankrike i sin segregationskritik. Framförallt hade den en mycket fetare låt.

9 comments:

Anonymous said...

Det är en bra låt.

KV said...

Ah jorå den är cool. Det är ju videon som inte känns så bra.

Anonymous said...

Videon är bra, men jävligt obehaglig. Jag mådde illa efter jag såg den.

Grovt Initiativ said...

ginger-apartheid? har cartman spökregisserat?

Anonymous said...

Även ett halvtaskigt och småklyschigt försök till samhällskritik är väl ändå bättre än att hålla käft. Jag gillar fascisten i hjälmen som säger "pow".

stubb-brytar´n said...

Visst handlar väl videon om att militärpoliser jagar smala rödhåriga män? Men vilken roll har de nakna tjockisarna? Jag förstod inte det. Eller är militärpoliserna de tjocka?

chops said...

Din analys av analytikerna (Strage och Lokko) var vida överlägsen deras analysera av videon. Tycker det är en grym låt i alla fall, ösiga trummor och snyggt snott av Suicide. Videor med handling är annars alltid lite dåliga (om det inte är Come To Daddy), jag ids inte ens se MIAs. Min favoritvideor har Blur gjort. En där de spelar rätt upp och ned på en pub, och där det blåser så in i helvete. Tror det är Popscene och Song 2. Så skulle fler vara.

Agnes said...

Men är det verkligen ett minfält? Titta igen. Det sprängs ju inte av att de rödhåriga dödsdömda springer på marken, utan tycks snarare vara så att någon siktar på dem. Med tanke på likheten med diverse krigsskådespel skulle jag säga granater eller artilleri.

Kristoffer Viita said...

Anonym: Jodå, men nu blev det ju värsta grejen av den här filmen. Som om den skulle säga ngt "viktigt". Jag sade det tidigare idag: District 9 var en mer trovärdig skildring av apartheid, och den handlar om utomjordingar.

Stubb: uuhm, jag tror att filmen är en sk "metafor" för något. Typ "förtryck" i allmänhet.

Chops: He he, yeah. De hade rätt slappa motiveringar. "Tar vid där Clash slutade" typ. För övrigt älskar jag Blurvideon till "Coffee and TV" med mjölkpaketet som vandrar omkring. Det var väl innan psykosen som blev heltecknade Gorillaz?

Agnes: Hmm jo, jag funtade också på det där. Man ser ju dock ingen som kastar granater? Asså, min första tanke var ett minfält där soldaterna har en fjärrkontroll till minorna eller nåt...