Friday, April 2, 2010

Västkustens nästa hiphopstjärna?


GAFFA, Sveriges nya musiktidning har realeasefest för sitt första nummer i dagarna. i Samband med festen skall Göteborgs senaste tillskott till hiphopsverige visa videon till låten "du är knark". Bara titeln klingar av poetry slam. Men det blir värre. Anton Kristiansson har tydligen gjort sig ett mindre namn på internet genom att rappa över Broder Daniels gamla emoindie. Något som fött en musik lika vulgär, om inte mer än, Lil Waynes crossover med Collegerock.
I "Lilla London" låter Kristiansson oss med deppiga rim på göteborgska ta del av samma "jag vill härifrån"-känsla som BD:s låtar. Indiemannahiphop med "I'll be gone" som backdrop.

"Finns inget här att hämta, bara misär och längtan, så håll mig hårt för ikväll är jag så jävla ensam. Försöker kväva känslan, men jag längtar hem, dom sjungerom att dekadens är din bästa vän! Och det slår mig när orden kommer ur min mun, hur den här staden dödar dig när du är ung".

Känns bekant, non? Problemet är bara: Broder Daniels låtar är döda. Jag vet, eftersom jag var på begravningen på Way out West. Det var väldigt vackert, men vi måste alla gå vidare. Det är, om ingen annans, så åtminstone hiphopens uppgift. Det finns ingenting subversivt i att stanna upp i den oändliga självömkan och sökande efter "dekadens" som alltid varit Göteborgspopens lott. Det blir som att höra Nordpolen rappa. Hiphop som handlar om att vara en förlorare.Men. Även om allt verkar mörkt just nu på Sveriges framsida(någon som orkade ta sig igenom det där klippet?) finns det faktiskt hopp. En av dem som inte får gå på släppfest heter Roffe Ruff, även kallad "Göteborgs Scarface", som samplat Rihannas Umbrella med ny text:

"när jag känner tårar börjar bränna / det är då jag måste ut och ränna / änna, änna, äy, äy, äy / då kan jag inte stanna hemma"


Svårmod i all ära. Men Hiphop föddes som ett verktyg till party. Och jag tror mig ha hittat Göteborgs nästa stora hiphopstjärna. Synd bara att han är för ung för att komma in på någon klubb:

8 comments:

Team Ribs said...

älskar slutet där "kan inte säga mer än så"
gillar även att jackan heter diana.

Anonymous said...

Awright KV, du måste gräva liiite djupare än så här. Men wtf, jag ger dig scoopet helt gratis.

Anton började i något som kallades The Ninjas som jag personligen inte har hört. Efter det så var han i Brat-hop-gruppen Grand Prix och gjorde (djävligt välproppade) låtar om att poppa champagneflaskor. Ryktet säger att legenden Plastic var inblandad som någon sorts manager.

http://www.myspace.com/gggrandprix
http://thepiratebay.org/torrent/3465434/Grand_Prix_-_Jiggy_-_Stannakvaretttag

Gräv lite djupare på internätet så finns nog mp3orna kvar någonstans.

Brat-grejen kändes kanske inte hetast i världen så pojkarna bytte namn till Charlie.

http://www.myspace.com/charlieswe

Charlie dog. Rap över ett BD-beat. Historia etc.

Och, ja, Roffe är genuint underhållande på det bra sättet.

// A-Bizzle

Maliee said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Aaah, trusty youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=IjojFsy02Mo

bizzle

Anonymous said...

random: kan inte du intervjua Rashad Evans angående kopplingen mellan psykologi (han har en major i psykologi) och fighting, vore intressant och jag tror du skulle göra det bra! tack för en bra blogg / Jonas

KV said...

Tack för responsen!
Det var ingen dum idé Jonas, jag önskar att fler läsare gav mig uppslag.

KV said...

Som det ser ut nu har jag typ idétorka, eller känner typ för att bara kolla på film. det är säkert bakfyllan.

dan said...

brat-hop. poppa champagnekorkar. det här känns lika fånigt och orealistiskt som bratkickern jag fick höra talas om för ett tag. anton k är en nolla.

å bästa gbg-rapparen är bubba, såå.