Sunday, April 18, 2010

Enough

"De är unga, trendmedvetna och kompromisslösa. De tycker om att stå på soffor och dansa och dricka champagne direkt ur flaskan. De skrattar och vill njuta av livet och tycker att ytligheten är härlig och har svårt att förstå ängsligheten som finns hos andra människor. Modebloggarna Michaela Forni och Signe Siemsen från Stockholm är huvudpersoner i det här programmet. De är en slags moderna, kvinnliga dandys och berättar om vägen till det ytliga livet och varför det är så viktigt att nästan alltid känna att det är roligt."

P1 har helt tappat det. Jag har egentligen inget problem med kommersiella medier som ägnar sig åt totalt okritisk populism, men P1 har jag ändå någon slags respektfull relation till. En lång relation som gör att jag kan kräva en viss standard av radio.
Om de ska vara sist på bollen som de är i det här fallet, då vill jag höra någon slags analys, kritisk hållning, en tanke hade räckt. Men jag poddade programmet "Livet och Döden" med temat "glädjen", och det var precis som det låter.
Den redan torrmjölkade konstruktionen om "it-girlsen" Forni och Siemsen sprutas in i mina öron utan minsta smula journalistik. Public service gör härlig livsstilsreklam istället. Minns ni den där mobilreklamen "expert på sociala medier" med någon snubbe som boxades, åkte skateboard, och nån brud som smsade och fnittrade? Så är hela programmet! Fast med sakrala toner som ska signalera intellektualism (soundtracket till Lust/Caution blir kontextuellt våldtaget), samtidigt som tjejerna pratar om att de aldrig behöver betala för drinkar ("det handlar väl om att ta för sig") och att de inte förstår människor som "sitter och tycker synd om sig själva". Carpe diem. Tatuera den skiten.

Det är inte modebloggtjejernas fel. Ärligt talat: om de aldrig vaknar gör det mig ingenting. P1:s Eric Schüldt borde dock ha tillräckligt med tänkande redaktörer för att utforska varför infantilism, yta och total icke-reflexivitet lyfts fram som något närmast feministiskt. Inte bidra till det själv. Usch, blev bara illa berörd av hela grejen.

5 comments:

Agnes said...

Man måste gilla en bra ragesvada.

Isabel said...

väl rutet kv! <3

Julia said...

Jag blir så fascinerad av den självuppfyllande rundgången om it-tjejer.

Joachim said...

Ranta skiten KV. Du har dessutom så jävla rätt. Boss hog.

KV said...

Tack Bossen, jag saknar dig.