Wednesday, April 15, 2009

NIN och den nya tekniken


Idag har Trent Reznors nya app till Iphone premiär. Tidningen Wireds mest lästa reportage förra veckan var ett ”hemma hos” gundaren av och sångaren i syntindustribandet Nine Inch Nails där Reznor babblade på om den nya tjänsten och hur ny teknik ska förändra musikbranschen.
Vad Iphoneprylen handlar om har jag inte riktigt fattat, den verkar vara ett slags sätt att chatta med andra NIN-fans när man är på konsert (jaja, säkert mer än så men ni fattar), varför man nu skulle vilja göra det.

Artikeln handlar annars om NINs sätt att marknadsföra sig själva. På nya sätt via torrent-siter, strategiskt spridda USB-minnen på turnéstoppens toaletter osv. Artisten ÄR sin egen PR-agent har det hetat länge (för dem som inte har något med nazisten Bert Karlsson att göra). Skivbolagens icke-rätt att existera och hur nya medier konkurrerar ut de gamla sätten att kommunicera.

I stort en hyllning till gamla goda självklarheter.

Allt det där är förstås piratteori 101, och jag gillar ju NIN, men gränsen mellan en subversiv teknikrebell och farsig Hifi-nörd är i det här fallet hårfin. Trent gör sig inte bara lustig på bekostnad av R Kelly på sin twitter, han är tydligen helt besatt av att "få till rätt ljud".
Frågan är om Apple kommer lägga ut några kompletterande syntfanzine på disken till sina sterila faciliteter? För dem som inte har råd med iphone?

1 comment:

Anonymous said...

Läs psykopatens blogg!

http://nimrodofobi.blogspot.com/

Oerhört rått och välskrivet!
Han skriver om våra värsta mardrömmar och får oss att älska dem.
Helt förförande och oemotståndligt.