Tuesday, September 22, 2009

We didn't listen!


Tidigare ikväll var jag på den satelitstreamade världspremiären av "Age of Stupid". En semi-dokumentär om klimathotet, berättat från en potentiell framtid av total ekosystem-misär. Men innan filmen skulle det pratas om hur miljövänlig själva premiären var. Mobys förstärkare drevs av cyklande studenter och Heather Graham berättade hur medveten hur var genom att släcla lamporna hemma. Filmen var informativ på gränsen till att skriva mig på näsan. En ledsen gubbe från en förstörd framtid sitter och frågar mig varför jag är så dum som kan stoppa min egen förintelse men inte gör något åt det. På så sätt underkänner han förstås hela mänskligheten. Och filmen led lite av sin inramning och sitt lite naiva "kommersialism och reklam är roten till allt ont"-budskap.
Jag är inte på lång väg höger, liberal eller miljömotståndare, men att avfärda all spridning av idéer och information som också kommit från globalisering och istället visa en tecknad kariatyr till företagsfatcat som springer fram och stampar sönder jordens alla resurser är bara att predika för ung vänster-kören.
Efter allt ändlöst upprabblande av hur totalt rövknullad miljön faktiskt är blir väldigt hopplöst efter en stund. Särskilt eftersom de två lösningarna på problemet är så töntiga.

Ungefär:
1. Köp skor av hampa och ät närodlad mat.
2. Massdemonstrera för förändring

Särskilt nummer två är ju omöjlig eftersom alla inte ens är tillräckligt övertygade om att vindkraft är värt besväret, eftersom det "förstör utsikten" (vilket blir det sorgliga fallet i filmen på en ort i England). Däremot får man förstås hoppas på att opinion kan göra något för mötet i Köpenhamn i december.
Överlag blir filmen en utopisk idealism som är omöjlig att genomföra utan mer genomtänkt och nyanserad vägledning. Själv är jag jävligt opepp på att gå i en demonstration och hoppas att det här med ny teknologi ska kicka in och flytta oss alla till en virtuell (och queer) verklighet, där vi väljer exakt vilka vi vill vara och inte behöver definieras utifrån naturen som omger oss. Detta väntas vara möjligt 2050, ungefär samtidigt som "The age of stupid" förutspår att jorden är en ödelagd parkeringsplats. Perfekt timing.

Bättre filmer om neoliberalismen och klimathotet:

The Corporation
An inconvienient truth
Zeitgeist
Darwins Mardröm

1 comment:

KR said...

Du glömde Day after tomorrow