Thursday, September 24, 2009

Döden i 3DDet är riktigt sjukt beteende av SF att lägga pressvisningen av Final Destination 3D kl 09.30 på morgonen. Efter nätter av att plöja serier och annat pubertalt leverne är inte min kropp är byggd för annat än att vakna vid 10-11.
Jag höll på att dö. Men det var i alla fall i 3D = värt besväret.
Att biograferna världen över har dammat av de gamla glasögonen, men gjort dem lite mer Diablo Cody-nördiga, är ändå rätt maffigt när man ser en film där ungdomar blir penetrerade i nya hål och kroppsdelar flyger åt alla håll. Rättare sagt så fyger de rätt mot mig. En gång kändes det som att jag hade en orm två centimeter framför ansiktet. Freaky shit.

Filmen då? Well, jag gillar Final Destination-serien i sin "no bullshit" attityd. Typ "Här har ni ett gäng snygga ungdomar som vi vet att ni vill att vi ska döda, men vi tycker att det är töntigt med en skurk som haft en kass barndom, så skurken får bli döden. Bara kort och gott. Oh yeah, döden är osynlig också".
All ondska som i vanliga fall projiceras på en uttänkt psykopat är i Final Destination de vardagliga miljöer som kidsen vistas i. I den här nya är det t ex en frisörsalong, en 3d-biograf (lol) och en pool (vars botten ger en kille en inverterat lavemang och suger ut hans invälvor genom rumpan). New York times skriver en rolig recension:

There is no supernatural or psychological back story and — a rarity in this most charged of genres —no sociopolitical subtext to speak of. At most, for those so inclined, the movies function as memento mori, posing cosmic questions about fate and mortality. The arc of any “Final Destination” film — a futile, movielong negotiation with Death — echoes that of the Bergman classic “The Seventh Seal.”


Frågan är vilken Bergmanfilm som funkat bäst i 3D? Jag har inte sett alla, men "Vargtimmen" kanske?

6 comments:

chops said...

Ja. Vargtimmen. Fatta när Max snör pojkdemonen rätt i nian på dig, då äru inte så stursk.

Anonymous said...

Så du hade alltså inte läst Palahniuks lilla novell "Guts" från "Haunted"? Då hade du vetat att just den där pool-incidenten med tarmarna som sugs ut ursprungligen kommer just därifrån och till dags dato har åstadkommit ca 73 svimningsanfall vid högläsningar av stycket av Palahniuk själv.

Anonymous said...

Förlåt, jag borde förstås skriva under också, det var alltså jag, Gubbsoda som skrev det.

/Gubbsoda

KV said...

Intressant. Och roligt att Final Destination djorde den väldigt osvimmningsverkande. Jag skrattade mest hela scenen.

KR said...

Jag var ju också filmrecencent en gång i tiden då va och det jag gillade bäst med det var känslan av att börja dagen med bio kl 9.30 tillsammans med ett halvt dussin gubbar i manchesterkavaj (= alla kulturjournalister i Värmland) och se skräckfilm för att sen blinkande kliva ut på den livade Drottninggatan (= Karlstads paradgata). Morgonbio är helt klart underskattat, kanske kan jag låna ett barn någon gång och gå på babybio, det brukar gå ganska tidigt va? Eller är matiné samma sak som morgonbio? Okej jag googlar det. Hej då.

KV said...

haha, ja det är sant att det inte är helt otrevligt alla gånger. Det är en "eye-opener" om något. BTW är det nog fortfarande folk som sitter där med mancesterkavaj.

Om du vill gå på bio tidigt kan du ju annars försöka pricka in lite festivaler i antingen Sthlm eller gbg. Där börjar allt vid nio och fortsätter till sent.