Sunday, December 6, 2009

Antropologi i hiphopens periferi

I dagens hiphopvärld är ingenting särskilt garanterat. Är det inte försenade skivsläpp eller töntiga beefs som inte ens realiseras så rinner floder av mixtapes med ack så varierande kvalitet. Dessutom verkar de flesta kvalitativa rappare (Lil Wayne, Lil Boosie, Gucci Mane) åka in i fängelseuniversum, komplett med gangfights och dito rapes. Därför är det viktigt att komma ihåg limmet som håller ihop en kultur som kryllar av fuckups. Det är som jag brukar säga: "rappare kommer och går men deras possey består". Här är ett allstar team av arketyper i det här grovjobbyrket, något fantasifull taget:

Weedcarriern.


En ung kille med presumtivt taskig uppväxt som fått rollen att vara knarkbollkalle till resten av rapentouraget. Praktiskt för stjärnan som slipper komma i kontakt med drogerna innan de ska ner i lungorna och minimerar således risken för att poppo ska sätta dit honom. Weedcarriern lever ett liv på botten av hierarkin och har ett ganska tråkigt jobb som rapkollektivets svar på kontorslandskapets brevbärare. Han är också obligatorium för alla rap-posses.

Icecarrier

Med "Ice" menar jag alltså de smycken som före kristus kallades "bling". Den här killen har ett klart tyngre jobb än weedsmurfen. Han måste bära halskedjor för miljoner av dollars. Riskerna är större. Att släpa omkring med ädelstenar kan ju attrahera skurkar långt mer kapabla än myndigheterna LA/NY/H:PD. Fördelen, föreställer jag mig, är att det ligger lite mer prestige i att bära runt på skiten. Vet att både Birdman och Soulja Boy måste ha en sån här dude till hands.

Den stora tjocka killen.


Han har nog ofta ett roligt och kort namn. Ligger mest och sover i någon soffa med en mössa över ögonen. Det här är killen som inte behöver göra något, hans enorma väldighet fyller upp rummet och får rapstjärnan att känna sig omgiven av människor, vilket är det viktigaste jobbet av alla. Rapstjärnans ego börjar nämligen förmultna i samma stund som han känner sig ensam.
Fugees hade en stor karl som hängde omkring. Annars har jag inte sett till den stora killen så mycket på senare år, kanske är han dyr i drift.

Någon jag har glömt?

6 comments:

KR said...

Du glömde the bitches and hoes!

Ward said...

Du har glömt the hypeman.

Slim Thug brukade rulla med en tjockis, tills ekonomin vände dårå:
¨
http://www.thedailyshow.com/watch/wed-october-7-2009/slim-thug-feels-the-recession

30+ said...

Jag skulle vilja ha en tjock snubbe som hängde med mig överallt. Han kunde få vara en kombo av alla tre. Han kunde bära mina arbetspapper och min lunchlåda.

Esgie Qroue said...

Men stavas det inte "posse" hörredu? Rätt ska fan va rätt. Det här är blogger och ingen jävla klottervägg på ungdomsgården.

Kristoffer Viita said...

Ursäkta om mitt bloggiga språk inte uppfyller svenskakraven satta av internets, och hur kunde jag glömma hypeman? Slarv är vad det är, men konstigt vore iofs annat.

inanna said...

Det känns som att en Black Entourage-tv-serie borde komma snart. Eller åtminstone en doku som följer någon mer levande rappare än RunDMC-Run.