Monday, May 3, 2010

Britain's got Death Wish


De säger att det är de nattliga bloggrantsen som blir som roligast. Well, ibland hjälper det att se en dålig film.

Precis vad som behövdes inför Englands val: Lite gammal hederlig underklassbashing. Michael Caine axlar rollen som en slags brittisk Charlie Bronson som bestämmer sig för att rensa upp bland chavsslöddret i kvarteret. De fattiga ungdomsgängen i förorten skildras som en enda energidryckstjackad blob med hoodies. Tillsammans bygger de en kultur kring nöjesmord av mammor med barnvagnar och pensionärer. Vilket naturligtvis dokumenteras med mobilkamera. Caine spelar en pensionerad marinsoldat som en dag "får nog" och köper en picka för att... ja, för att halta omkring som stofil-Punisher.

Filmen som heter "Harry Brown" är en slags inverterad "Clockwork Orange" (som Michael Caine jämfört filmen med). Harry Brown är dock inte så intresserad av samhällets påverkan av individen. Eller hur maktinstitutioner kan föda våldstankar och moralisk ambivalens. Istället har man dukat fram hela den köttiga moralpanikbuffén och skildrar Englands arbetarklass som sig bör = smutsig, ful och i tunnelseende våldtäktsmode.

Ondskan i den lägre klassen blir nästan en parodi på sig själv när Harry Brown ska köpa vapen av två megapundare. Inte säljer de bara vapen, snortar kokain och skrattar maniskt i överkropp täckt med ärr, de gör också hemmagjorda våldtäktsvideos och röker sitt gräs ur en luger.
Mot denna onda värld ställer man alltså en gammal söt farbror, som dessutom är änkling. Nämen hälemin då.
Manusmötet var en fem minuter powerpointpresentation. "we have zero tolerance for gunviolence" multiplicerat med "fuckin pussy'ole!" och roten ur "You failed to maintain your weapon, Son" är lika med valårets tryggaste anakronism.

Betyg: 5/5 Jan Björklund-gluggar.

9 comments:

30+ said...

Genialisk recension. Fan va bra du är Viita.

Christopher said...

jupp. Det är dags att landets redaktioner börjar svara på lite mail.

KV said...

Tack så mycket! Roligt att min skräpkonsumtion kan glädja någon annan. Härnäst: Book of Eli.

CF: Ja för helvete. Men de har faktiskt börjat svara på senaste tiden, även om de mest säger "nej" så är det en utveckling från (inget svar).
Har faktikt en grej i GP idag iaf (inte på nätet ännu). Den slänger jag la upp här snart.

Christopher said...

tänkte se book of eli igår, men pallade. Får man be om ett snabbt omdöme, som smakprov?

Grovt Initiativ said...

men GP-texten från idag, den slängde du väl upp på nätet häromdan? lite annan version men ändå.

30+ said...

Book of Eli: kvasikristen knasapokalyps med våld.

Christopher said...

låter ändå rätt lockande.

KV said...

Jag har bara sett halva Book of Eli än, somnade till den igår. 30+ har nog rätt, och jag tyckte att det var rätt underhållande. Denzel: alltid lika anal.

Grovis: yes. Men plockade bort innan den förbrukat sitt säljvärde. Nu är den ju redan såld, så då kan jag lägga upp den igen. Men jag vill att skiten ska finnas på deras hemsida också, om det ska räknas!

Grovt Initiativ said...

ja de är sjukt kassa på nätpublicering. den enda tidningen som är sämre än DN.