Friday, November 14, 2008

The Wackness igen


När Rudy Giuliani blev borgmästare i New York 1994 införde han en fet reform mot småbrott. Så som klotter, ringa narkotikabrott, tjuvåkning i tunnelbanan osv. Hans tanke var att även mindre ordningsbrott var inkörsportar till större sådana och tog alltså i med hårdhandskarna.
Detta är kulissen när vi introduceras för Luke Shapiro, spelad med vilsen apati av Josh Peck vars sommarjobb är att langa knark ur en glassvagn.
"Ha en bra sommar, Shapiro!" får Luke höra när han vill ta hissen ner från studentavslutningsfesten och möter en klasskamrat som blir avsugen av en flicka i seglarmössa. Luke får uppgivet ta trapporna.
Han är nyss examinerad från High school men är för den skull rätt mörk i hjärnan. Han ser bara "the wackness" i allt, säger Stephanie (Olivia Thrilby) som han senare förälskar sig i. Det vore konstigt annars.

Hemma bråkar Lukes päron som om de vore småungar och hans psykolog (som Luke betalar i gräs) är inte till någon större hjälp. Ben Kingsley spelar den trasige Dr Squires på ett briljant sätt, som en förmultnad New York-hipster i ett torrt äktenskap försöker han leva ut sina ungdomsfantasier genom att hänga med Luke. Så småningom blir de också kompisar.
Utöver att ha det bästa hiphop-soundtracket sedan, jag vet inte, någonsin? Så är The Wackness en skön 90-talsnostalgisk uppväxtskildring.
Även om den är rätt dark finns det mycket kärlek på oväntade, men inte direkt oproblematiska ställen.
Lukes och Squires relation motverkar sitt tilltänkt terapeutiska syfte och blir ganska skadlig för båda då de snarare bekräftar varandras depresssioner och försöker bota dem med droger.
När Squires hyr ett strandhus som han laddat med lika mycket knark som Johnny depp hade i Fear and Loathing in Las Vegas ber han Luke att skynda sig in innan Giuliani ser.

Även om stort fokus ligger i den valpiga kärlekshistorien och i den generationöverskridande Male-bondingen finns det en underliggande process i The Wackness. Kring hur New York förändras samtidigt som karaktärerna. Ju mer staden städas upp desto mindre verkar Luke bry sig om att följa regler.
Det är ju sämst att den här typen filmer om unga kvinnor inte existerar (Systrar i Jeans är väl det närmaste man kommer), men i övrigt kan jag inte se "the Wackness" i The Wackness.

Publicerad i NSD 14 nov 08Förresten: Kolla det här också. Method Man gör en bra intervju i samband med filmen. Men han snackar rätt mycket om andra prylar också. Tjejen som intervjuar är härligt anti-ass-kissing.

2 comments:

Anonymous said...

piss film

B A B said...

skitbra film.