Friday, May 1, 2009

JärvinfluensanDet har varit mycket tjafs kring den här prequel-filmen till X-mentrilogin. Bakgrundshistorien om järvmutanten Jimmy Logan, Wolverine, läckte i ofärdigt skick ut på nätet innan premiär. Många av actionscenerna såg patetiska ut. Men man lovade att den riktiga filmen skulle vara i bättre skick (vilket många sen hävdade att den inte gjorde). Sen blev en reporter på Fox news sparkad för att ha recenserat den ofärdiga versionen och nu har premiären av ”Wolverine” skjutits upp i Mexico på grund av svininfluensan.
Vad betyder det här för den färdiga produkten? Well, kanske inget, direkt. Förutom att ett par kritiker fått rätt. En del saker fortfarande ser rätt löjliga ut.

Jimmy Logan (Hugh Jackman) och hans bror Victor Creed (Liev Schreiber), senare Sabretooth i de andra X-menfilmerna, blir medvetna om sina mutantkrafter i Kanada på 1850-talet och spenderar uppväxten med att fly sina hem. Redan i montaget till förtexterna där brorsarna med odödlig lätthet utkämpar alla amerikanska krig visar det sig att Victor är psykopaten av de två. Han har inga problem med våldtäkt eller att skjuta civilia.
Efter att ha mördat ett befäl, dömts till döden (och naturligtvis överlevt) rekryteras bröderna till en elitgrupp med andra mutanter, som med regeringens finanser försöker hitta nya sätt att utnyttja mutantkrafter som vapen (what else?) i USAs globala korståg. Härstamningen av Logans oförstörbara adamantiumskelett skildras pliktskyldigt. I övrigt frossas det i olika mutantkrafter och tung action. Ungefär hälften av de dyraste scenerna är toppade med dåliga repliker och utdragna slagsmål, men den andra hälften är ibland drop-dead-fantastiska.

När Wolverine testar sina nya adamantiumklor för första gången är det inte en vacker syn. Hemma hos en par gästvänliga lantisar råkar han ofrivilligt slicea sönder halva toaletten, men det största problemet är att klorna ser så fånigt animerade ut att man frågar sig om effekterna är lika gamla som Järven själv. Den bästa scenen är när Hugh Jackman boxas mot en gammal kollega som gått upp 600 kg sen de träffades. Logan får några smockor stora som badbollar och tunga som stål i ansiktet. Sen spöar han skiten i fettberget och avslutar med att släppa ut klorna rätt genom boxninghandsken. Så pass komiskt sköna serietidningsgrejer ursäktar annat flum. Tyvärr har många av Wolverines macho-charmiga oneliners slarvats bort.

No comments: