Sunday, June 14, 2009

Birros Göteborg


Ooofhh. Tung helg.
Bäst igår var ett par som hade träffats på "Volvo Ocean race" och blivit djupts förälskade. Helt klädda i vita seglarkläder hade de tagit en promenad och betalat in sig (500 SEK även sista kvällen) på Clandestinofestivalen och dansat en hel kväll till afrobeats. På väg därifrån drog vi med dem till en svartklubb i en lagerlokal där alla dansade till deep (acid?) house och rökte inomhus. Där dansade de, i ett mörkt hav av västkusthipsters och strålade i sina vita, svenniga kläder. Fantastiskt.

Tidigare idag när jag låg i soffan dog av bakfylla kom Peter Birros gamla serie "Hammarkullen" från 97 att landa framför min rödsprängda specs. Serien är lite grand klippt som "The Wire", ingen linjär handling utan korta scener på olika platser som påverkar varandra. Det finns däremot ingen sociologhierkrisk vinkel på det, bara ren jävla misär. Skinheads som svär åt ett afrikanskt luciatåg med barn, en permobilburen snuskgubbe som hyr porr och trakasseras av gatans ungar, maktlös kvarterspolis, pundare som snor cykel, proletäralkisar som skriker om Olof Palme osv osv... Shit, vem sa att 90-talet var ironiskt? "Hammarkullen" gjorde samma sak för göteborgsförorten som "Midnight express" för bilden av Turkiets fängelser eller vad "Hostel" gjorde för Slovakien.
Det blir så pass allvarligt att det inte riktigt går att ta på allvar. Tolv år kan förstås förvandla vilken misär som helst till humor. 97 ansågs säkert Birros serie också vara "ultrarealistisk". Nu känns den så klart väldigt daterad med sitt scenstaplande av handlingsförmlamade offer och blattexploatering.

I Göteborg har spårvagnarna fått namn efter kända Göteborgskaraktärer som "Kurt Olsson", "Leif Loket Olsson" eller modernare "Håkan Hellström". Det är namn som skall representera det där "goa och glada" Göteborg.
I avsnittet av "Hammarkullen" blev det bråk mellan skinheadsen och hiphopkidsen vid en spårvagnshållplats. När den milde kepskonstapeln dök upp skingrades slagsmålet. Kidsen hoppade på spårvagnen och svor åt nazisterna som heilade tillbaka. När den rullade förbi kunde man läsa att spårvagnen fått namnet "Peter Birro".
Lite ironi bjöd han på ändå.

1 comment:

Christopher said...

det vore gött om man bara kunde like:a bloggposter, så man slapp komma med någon substans. Fb har förslappat skiten ur mig.