Wednesday, June 3, 2009

Skicka Arnold till medeltiden


I väntan på den stora Antichristtexten måste jag bara få ur mig några ord om "Terminator salvation". Typ Christian Bale. Förlåt att jag skrev att Bale kunde "styra upp" den här franschisen, jag hade uppenbarligen glömt att han är sämst. Vad skiljer egentligen CB från säg... en kille som Vin Diesel?
Bale har spelat Bob Dylan, så var det ja. Är det någon som minns just den delan av "I'm not there"? Jag var då inte särskilt "there" kan jag säga. Okej. Christian var grym som bitige fuck-upsnuten i "Harsch Times", men där spelade han ju bara en klumpigare variant av sitt eget översittarjag. Och i "Cubic", som var en rätt töntig men underhållande sci-fi, skulle han spela en kille "utan känslor". Svårt!

I "Terminator Salvation" har Bale två röstlägen.

1. Vrålskrik. typ "WHAT ARE YOU!" och "IF WE DROP THIS BOMB, EVERYONE ARE GOING TO DIE!!!"

2. Viskningen typ "The signal works..." eller "I thought I knew my enemy, but this, this makes me feel like I don't know anything..."

Men jag antar att det är bättre än i Batman där skrik och viskning skulle kombineras.

"Salvation" är i övrigt helt okej. Den börjar dock bättre än den slutar. All råfet action smäller tidigt och gör att det mesta efter biljakten känns ointressant. Själva handlingen finns knappt och Hynek Pallas har rätt i SVD, att för många maskiner förtar det som var så läskigt med terminators från början. Deras övermäktighet. FLM skriver långt och intressant om Terminatorernas filosofiska tematik här.

Egentligen borde maskinernas onda dator SKYNET ha skickat en terminator till medeltiden och skurit av Connors-släktträd redan där. Hur hårt hade motståndet blivit då? Svärd och brynja vs stålskelett. Och så programmerar de bara in några enkla fraser åt mördarmaskinen:
- Are you Sarah Connor?
- Y-yes
- WIIIIIITCH!!!!

6 comments:

Grovt Initiativ said...

det är förstås lite orättvist att börja diskutera logik med tidsrese-action. men duktigt lol på häxbränd sarah connor.

Teg said...

hahaha!

"Men jag antar att det är bättre än i Batman där skrik och viskning skulle kombineras."

chops said...

Hohohoho. Ungdommar! "duktigt lol". Jag dör vad roligt. Och bra du med, Kristo.

Kristoffer said...

Ungdomar med två M är duktigt fistat!

chops said...

Ja visst är det?

Anonymous said...

För alla er Bale-hatare:

American Psycho
The Machinist
The Prestige

Se dessa!