Monday, January 11, 2010

Cashen dom tasDet här kanske är en orättvis jämförelse. Men att se "Johan Falk - Grupper för särskilda insatser" kändes som att få huvudet nedtryckt under vatten och panikartat slå omkring sig utan att få luft. När jag idag såg Daniel Espinosas filmatisering av Snabba Cash var det skönt som att äntligen få konstgjord andning.
Alltså, det ÄR en orättvis jämförelse. Johan Falk-filmerna har säkert inte samma budget osv, men framförallt verkar de vara producerade av totala alkoholister. Alla skådespelare inblandade stirrar korkat in i kameran som om de berusat glodde ner i en kvinnas urringade klänning. De levererar tafatta repliker på ett släpigt och otryggt frånvarande sätt som för tankarna till fyllot som dröjer kvar efter stängningdags. Men det klart, fotot är så sjavigt och fantasilöst (om två personer pratar med varandra skildras det med två kameravinklar, en rakt framifrån varje person) att man blir mörkrädd innan någon ens hinner öppna munnen.

Att jämföra det med Snabba Cash vore som att jämföra onani med en orgie.
Det vore mer passande att ställa Snabba Cash mot Milleniumtrilogin, en annan svensk sugfest som till skillnad från Johan Falk faktiskt har hyllats så mycket att delar av den nu kan få guldbaggar. Ett jävla skämt är vad det är. Om Stieg Larsson-trilogin är en planet så är Snabba Cash den där övermäktiga Marvelskurken Galactus som ÄTER planeter. Jag tycker inte att Espinosas film är något mästerverk, men jag blir förvånad över hur högt en ny film kan prestera utan att det påverkar hur lågt resten av polisfilmssverige kan ligga för att ändå anses förtjäna mina skattepengar. Snabba Cash är ändå det närmaste vi lär komma en svensk "Pusher" (kolla bara på postern).

Filmen handlar, liksom boken, om Jorge, som rymmer från kåken och börjar om på nytt. Mrado som dänger väktarskallar i urinoarer för att finansiera sin beskyddarverksamhet och JW, en bonnläpp från Robertsfors som tagit en ny identitet som stekarposör i storstan. Alla håller på med tvivelaktiga affärer som, vilket alla kan räkna ut, kommer sluta dåligt. Historien är knappast originell på något sätt, och i filmen har man till och med snott en scen direkt ur Scarface. Det gör faktiskt inte särskilt mycket eftersom det är så proffsigt organiserat. Det mesta av koksandet på Stureplan som är en ganska stor del av boken är nedtonat. Tempot är dock rejält tjackat och klippen hugger av varandra med rasande fart. Ibland blir det svårt att hänga med, men det är ändå väldigt spännande.

Okej, Bara en till jämförelse med Johan Falk. När det gäller språket: I Snabba Cash kallar de kriminella varandra för fittor och mammaknullare. I Gruppen för särskilda insatser pratar man om de kriminella som busar och Pellejönsar.

8 comments:

NW said...

ställ en hög bajs brevid johan falk så kommer det se ut som mona lisa, jag är rädd för att din recension har färgats av gårdagens ögonrape.

Kristoffer Viita said...

Jo, poängen var ju som sagt att det inte går att jämföra de två, annat än i den aspekten at de både finansieras av skattemedel. Snabba Cash är liksom en "riktig" film. Om du förstår vad jag menar. Jag tror att du vill tro att den är dålig, det är ju lätt att göra det, men tänk om i så fall.

NW said...

jag ahr blivit bränd så många gånger, jag vet inte om jag är redo att börja lite igen...

KL said...

Märkligt hur det dalat
Vem minns inte Den tredje vågen som när den kom var typ den dyraste filmen som gjorts i Sverige.
Sen gick det utför när den skulle "Beckas till"

Esgie Qroue said...

vadå sugfest hur kan du inte gilla steig larssons filmer de,m är fan d bästa som gjorts i verige!!!! kanske kan va så att du e avundsjuk ja så e de nog lol

Allvarligt talat så blir jag aningen bekymrad av de förväntningar på Snabba Cash som denna, förövrigt mkt välskrivna, lilla text skapar i mitt inre.
Att ha förväntningar, hur blygsamma de än må vara, på svenska filmer brukar ju i regel inte vara en bra sak.

Undraren said...

Hej Viita. Jag vill ställa dig en fråga som lite vagt anknyter till rubriken. Detta eftersom du verkar hemma i det där med hiphop som jag själv inte har nån koll på.

Du kanske hört Paul Pin 2 som har en låt som heter "Snabba cash"?

http://www.youtube.com/watch?v=-LPna6mgveg&feature=related

Är det här en skämt-grej eller på riktigt? Jag ser att "Pin 2" kört live i ztv. Är det på riktigt verkligen? Kan inte du förklara detta.

MvH

KV said...

NW och Esgie: Ni har all rätt att vara oroliga, och man ska inte ha för höga förväntningar heller. Grejen är att SC är lite som boken: bra på sina egna premisser. Det går väl kanske att göra sig lustig över om man vill. Men vafan, jag tyckte iaf att de gjorde det bra. Kanske är grejen att anlita en regissör utan rutin på svensk action? Daniel Espinosa gjorde ju ungdomsfilmen "Babylonsjukan" innan Snabba Cash.

Undraren: Jag har inte så bra koll på Svensk hiphop men Paul Pin är ju LOL! är han typ finne va? Hör dialekten. Om det är äkta så är det ju fantastiskt. Annars känns det som en ganska tråkig parodi.

Esgie Qroue said...

Just det ja. Daniel Espinosa. Babylonsjukan. Där botades alla mina förväntningar på ett ögonblick. Tack, KV!