Thursday, January 28, 2010

KVs kampsportsträningsskola #2: Tänk bort kvinnor!


Du kommer att få ligga om du börjar träna. Men det är faktiskt ett sjukt mål att ha. Så försök att skita i det så kanske du kan göra någon annan glad istället för dig själv. När du tränat klart. Det är ju så, att den mest bekräftelsetörstande träningen utförs på gymmet. En sjuk plats där kroppen verkligen skulpteras enligt matematik. Det finns inget att lära sig på gymmet, det finns inget att bli ledsen över, bli häpen över eller bli kåt över på gymmet, det finns ingenting. Gymmet är för träningen vad "tavlor där man ser vad de föreställer" är för konsten.

Kampsport är våld, och våld är problematiskt att promota på många sätt. Men säga vad man vill om de moraliska aspekterna. När en man vid namn Ronny som väger 150 kg står med bar överkropp framför dig, redo att använda sina armar stora som ben för att kväva din syretillförsel, så är dina definierade muskler det sista du tänker på.
Det är primalt, precis som det bästa sexet. Motsatsen till det narcissistiska sex Patric Bateman ägnar sig åt när han tittar sig själv i spegeln och knullar en hora. Slagsmålet är helt enkelt en simulerad känsla av total nödvändighet. Det här måste du göra, du måste ta kontroll. Annars kan något fruktansvärt hända. En känsla som du får dela med någon annan. Vilket gör den hanterbar.
Jag vill inte predika något Fight club-evangelium där alla slår varandra på käften för att "hitta tillbaka" till manligheten (även om den berättelsen stärker min tes om slagsmålet som dramaturgiskt överlägsen någon annan sport eller träningsform).
Kampsporten är ju lika mycket en dans som det är våld. Det finns regler som i dans och det är explosivt som dans. Som i dans är en person mer aktiv och en mer passiv. Detta förhållande är dock inte baserat på ett skapat genus utan definieras först när de två rör vid varandra.

Men ändå går du till gymmet. För att du vill ligga?
Har du sett de som hänger mycket på ett gym? Det är är inte balla människor. Det kan faktiskt vara de töntigaste människorna som finns. Slavar till proteinshakes som "unnar sig" en hårdbrömacka på sin födelsedag. Det är så bortom all meningsfull estetik, nedkokat till det tommaste: linjer. På kroppen. Om det är sex vill jag inte ha med sex att göra. Kampsportandet behöver inte hjälpa dig bli bättre på sex, eller till att få en attraktiv kropp. Eftersom det är en annan sorts sex.

... Själv tränar jag inte MMA den här terminen och brukar gymma ungefär två dagar i veckan. Jag gillar att man får bättre hållning av det.

1 comment:

Anonymous said...

Tom of Finland alias Touko Laaksonen. Han var och är en kulturpåverkare.

Och vi Finland har popmusik.

Och vi har Sofi Oksanen.

Och Tove Jansson.