Monday, July 21, 2008

Joker Recount


Jodå. The Dark Knight spräckte Spideytreans förra boxofficerekord på 151 millie med jag vet inte hur mycket, jag vill inte veta.
På en helg?
Det är lite obehagligt hur en snubbe som ligger och chillar i graven men är levande på filmkopians premiär, hur det kan vara så populärt. Visst är det delvis därför?
Eller är filmen den "bästa seriehjältefilmen of all times"?
Jag vette fan. Christian Bale. Minns ni hur han liksom skrek, fast viskade samtidigt? Det var då, i den fåniga Batman Begins? Jag minns allt den skiten.
Kul för Warner Brothers dock...Och shit, jag vill faktiskt se Dark Knight mer än något annat just nu.
Jag är bara människa, happy?

Ni borde konsumera HBO-filmen om Bush vs Gore-valet 2000. Recount är två timmar med whiteboards och arga telefonsamtal i kontorsmiljö, varvat med typ sju domstolsscener PLUS säkert 100 nyhetshallåor som rapporterar läget på samma monotona sätt. Dessutom vet vi ju hur det går i slutet ändå.
Men här är grejen: Det funkar så grymt bra.
Republikanerna behöver inte spelas som omänskligt onda. De ges ingen scen i vilken de porträtteras med feta cigarrer, drickande blodet av änglar till sin middagsbuffé av sälkött. Vi har redan facit, det räcker med att visa hur de försöker stoppa en omräkning av ofullständiga röster för att vi ska hata dem.
Det finns vissa lite övertydliga modemarkörer just republikan/demokrat-dramaturgin (backslick/underbetald lärare-slipover) men i övrigt är allt okej.

Och jo, Laura Dern. Som republikanska Kathrine Harris. Secretary of state. Med för mycket smink och liksom dålig på att kontrollera sina avslöjande ansiktsimpulser. Jag tycker nästan att det är sexigt hur duktig hon kan vara på att spela lite enfaldig nickedocka. Det är så coolt att hon kan få till det uttrycket med det ansträngda leendet och de oroliga ögonen. Samtidigt är hon sådär Filippa Reinfeldtskt lugn och sansad att det riktigt kryper i min kropp.

3 comments:

Mattias said...

Ah, kanon! Recount, en film som möjligtvis riskerat flyga under radarn för min del, men som nu måste ses. Tackar för tips!

Mattias said...

Och förresten, 'Angels in America' måste ju nämnas i den här genren. Visserligen röker Pacino cigarr och dricker änglablod (mer eller mindre). Så det är kanske inte så subil republikanbashing. Men tillfredsställande.

Kristoffer Viita said...

Jag har hört folk som snackat om Angels in America och jag vill väl typ gilla det. Jag har bara svårt för att börja om med någonting efter att Al Pacina smekte en mobiltelefon som vore det en erigerad penis i Oceans 13. "The one you coulnd't get, aaah..."