Wednesday, August 27, 2008

När Simons (och Burns) bitchslappade Steven Spielberg


Snart kommer en längre text om miniserien i sin helhet när den har svensk premiär. Men av logiska orsaker (som att den redan avslutats på HBO) vill jag börja med att snacka om slutet på Alex Skargårds version av teveserien Made: Generation Kill.

Spoilers ahead (duh).

Jag vet att ni minns hur jävla fånigt slutet på Band of Brothers var.
De supertappra fallskärmsjägarna har precis rökt lite ciga-cigarr i örnnästet för att fira sin vinst över naziondskan och de ädlaste av de tyska generalerna har blödigt gjort klart att ”det är en ära att kapitulera för er”. Hela EZ-kompaniet avslutar andra världskriget med en vänskaplig baseballmatch i solnedgången (i slow-motion!) samtidigt som den skrupelfrie kapten (namn) gör en fett gay voice-over där han hyllar varje soldat och pratar ömt om deras liv ”George Lutz return to New York, and he drove his cab...”. - Vilket egentligen är det bara en fet hyllning till honom själv och vilken fantastiskt godhjärtad krigsledare han varit. Ett sätt att understryka hans ödmjukhet och således Jesusförklara honom med hela EZ som sina lärjungar.

När Marinsoldaterna i Generation Kill slutfört invasionen av Irak spelar de lite amerikansk football. Ingen voice-over, solnedgång eller slow motion, däremot bara överkroppar, rakade skallar och en rätt obehaglig stämning som är svår att sätta fingret på. De spelar typ i två minuter utan att något speciellt händer. När ett av de mer inkompetenta befälen gör en touchdown och börjar vråla något om att han ”own all you motherfuckers!” blir ett annat befäl svinigt arg och slår honom på framtänderna. Någon motar isär dem och spelet fortsätt. Men ett par minuter senare blir den lille ironikern Jay överkörd av muskelknutten Rudy ( Rudy bär kläder han menar är ”body contious” och inte bögiga). Jay som hållit käften sen Bagdad kastar sig på snyggingen med knytnävar, men blir snart utlåst i ett sk triangle-choke.
När han kommit loss skriker han åt Rudy att dra åt helvete med gråten i halsen. ”Fuck you! Du är precis som alla jävla jocks i highs school!”.

Samma kanal men två olika miniserier, två olika krig och faktiskt de enda serierna som skildrat krig på just HBO.

Jag tror att David Simon ( bla The Wire) och Ed Burns ville ge Steven Spielberg och Tom Hanks ett uppriktigt fuck you för att Hollwoodherrarna sabbade ett helt krig med en så banalpatriotisk serie och slutkläm på ditot.
Åh, man måste ju älska hur uppenbart likt slutet i GK är det i BoB - Med detaljen att Burns och Simon ansträngt sig för att bränna ner hela den skönmålade tavla Spielberg målat.
Frågan är om något liknande gjorts tidigare? En slags beef throwdown mot en annan serie/film genom att återskapa en scen, men på ett nytt sätt som omöjligt kan misstas för annat än protesterande?
Intellektuellt våld på hög nivå är vad det är.

3 comments:

Anonymous said...

Har för mig att det inte var ett triangle choke. Han fångar bara huvudet i triangelkoppling och matar in några slag. Med det går inte o strypa ut om man inte har en arm också.

Kristoffer Viita said...

Det var precis där poängen med inlägget låg och nu sabbade jag det. Oh well, tillbaka till ritbordet.

30+ said...

Shit. Nu måste jag ju se sista avsnittet. Har det kvar...