Monday, August 25, 2008

Kort guide till aktuell bioRus:

It's a free world.

Ken Loach gör en film om hur fittig kapitalismen är. Eller mer specifikt hur fittig bemanningföretagskapitalismen är i England. Det är väldigt lätt att anställa papperslös arbetskraft och utnyttja dem för slavlöner. Detta har ju tidigare varit populärt att göra i U-länder där folket svälter, men i Drottningens hemland har man tänkt till. Varför skall andra länders makthavare få smörja kråset på bekostnad av svältande arbetare när vi lika gärna kan ta hit dem till oss? Utnyttjad både sexuellt och av systemet blir 30-nånting Angie trött på att försöka bry sig om andra i en arbetsmarknad med svajjiga löften, och startar ett laglöst bemanningsföretag.
Hennes gamla pappa som hade samma jobb i 30 år tycker att hon är hjärtlös som betalar ut slavlöner för ryggknäckarjobb. Själv rättfärdigar hon det med att hon blivit blåst 30 gånger på olika jobb och att detta är enda vägen från fattigdom.
Det var väl kanske ingen hjärtattack att Loach gör en sån här film, men vem bryr sig? Det funkar svinbra. Kierston Wareing som Angie är den perfekt nyanserade golem som skapats för att tjäna den nya sortens arbetspoltik. Den sorten som kan dra åt helvete.

Ros:

Expired


Det suger att ha ett jobb där alla hatar en. När jag jobbade med telemarketing kändes det som att jag var hatad av hela världen. På företaget där jag jobbade arbetade cheferna hårt för att skapa en slags "vi och dem" stämning inför kunderna. Tyvärr kunde de inte riktigt övertyga mig med tanke på att de var helt jävla knäppa i huvudet när de pratade om sälj till varje pris. Om ni har sett filmen Boiler room fattar ni vad jag menar.
Jag har alltså hyfsat lätt att relatera till Jason Patrick i Expired. Han spelar Jay, en rejält elak människa. Förstås hatar han sitt jobb som parkeringvakt, men utnyttjar sin auktoritet till max bara för att inte gå under i depression framför nätporren hemma. Två dagar innan nyårsafton ger han en man som springer till sin bil en bot. Mannen vädjar om ett undantag men Jay är Stenhård. till slut ger mannen upp och slänger ur sig ett sarkastiskt "Happy Fucking New year" varpå Jay svarar att det är två dagar kvar och att han borde lära sig räkna, så kanske han slipper böter i fortsättningen.
Jay träffar väna Claire på jobbet, spelad trasig och ledsen av Samatha Morton som tolerar Jay som kärleksaspirant i brist på annat. Hon frågar sin mamma om det inte är bättre att ha någonting än ingenting alls?

Överdos:

Tropa de Elite

En massa exotiserat övervåld i Rio De Janeiros favelas. Hårda polisgrabbar, hård voice-over, hard knock life överlag. Men en mjuk och framförallt svag karaktärsbyggnad och handling. Typiskt inkvoterad "utländsk film" som får existenberättigande för att aktörerna pratar portugisiska.
Tjuv och polis a la Charlies Bronson med lite klyshigt hjärntvättnings-träningsläger för polisens elitstyrka. "Hårdare än Israels armé" jamen ojdå.
Skurken anar orod för att "det är för tyst därute. Herre vad kulturellt.
Jobbigast är väl at det inte finns någn som förtjänar ett uns av sympati. Alla i bärande roller är antingen medlöpartöntar eller vapengalningar. Kanske är taken att visa "hur jävligt det är"?
Äh, varför ska jag? En bebis hade kunnat skriva en negativ recension på den här filmen.

2 comments: