Monday, August 4, 2008

Da-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na...

Då har jag alltså sist av alla i hela världen sett The Dark Knight.
Bra film som inte helt konstigt skördat treor i alla dagstidningar, det kan bero på att de akademiska kritikerna läste Strindberg och inte Frank Miller som unga? Recensionerna har då varit ganska fria från en nördighet som hade varit nice att läsa. Alla, även jag, har så stor distans till filmen att det blir lite tråkigt.
Det hade varit kul att läsa en fempoängsrecension i någon större dagstidning istället för att behöva googla runt bland bloggar. Min tid, för tillfället spenderad med att spana in en arg blondin på Arlanda flygplats, är för dyrbar för sånt svammel.
Men som alla andra Urkels älskade jag Heath Ledger. Det är psykologin kring hans karaktär som gör filmen intressant överhuvudtaget. Alla andra små sidoplots kändes ju föga halsbrytande. Vad var förresten grejen med att Scarecrow var med i 30 sekunder i början? Jag blev i alla fall Ledgered.
Det är väl i och för sig alltid skurkarna som varit skönast i Batmanfilmerna (Jag har inte läst serien då Batman är 65 och trött och sämst men de kan jag annars tänka mig är jävligt bra).
Igår har jag för mig att jag tyckte att det hade varit en jättebra film om det inte vore för Batman".
Bales skrikviskningar är nästan pinsamt töntiga. Fightingscenerna såg precis som i förra filmen ut som grötig robotdans. Dra tillbaka näven efter smockan Bruce, upp med garden! Plus: varför måste han använda fem kilo make-up runt ögonen varje gång han tar på sig lädret? Jokern är åtminstone ingen closet-fag, han står för sitt smink. Och sötast är han i sjuksköterskeuniform.

Top-5 Batmanskurkar:

1. Catwoman
2. Pingvinen
3. Jokern
4. The Mad-Hatter
5. Bane (i den tecknade serien som gick på kanal 5 när man var liten)

PS. I köket med Little Marbles är augustis poplåt

13 comments:

beta said...

Ja, Kigge B's sätt att tala är riktigt ruskigt. Annars rullen faktiskt en femma i GP, vilket ju är en visserligen rätt torftig, men ändock stor dagstidning.

beta said...

*annars fick.

Anonymous said...

Den har blivit röstad till 1 på ÍMDbs top 250 movies as voted by our users...

swooshen said...

jag tyckte filmen var rätt medioker, och att ledgers insats var tämligen....ytlig. sådär spelar man inte en mad-man, sådär spelar man en mad-man om man aldrig träffat en sinnessjuk person.

inser såklart att tesen faller på att snubben tog livet av sig, ja.

Kristoffer Viita said...

Beta: Oj, det hade jag missat. Roligt ändå. Även om jag tycker att Batman Begins, som GPs recensent älskade, var en crapfest i skillnad mot Dark Knight.

Anonym: OK, men fatta hur många "I LOVED IT"-recensioner av filmen man måste läsa på imdb för att hitta till någon av värde. Nä men, fan, det kanske jag borde bvörja göra. Nörda ner mig.

Bundo: Jag har inte gått på scenskola så jag vet förstås inte. Men jag tyckte inte att Jokern var någon "madman". Han var väl mest en fundamentalistiskt hängiven anarkist?

swooshen said...

fast eeeh va? hela rollen byggde ju på att han var 'oförutsägbar', 'en hund som jagar brandbilar utan att veta vad han skulle göra m den om han kom ikapp'?

Kristoffer Viita said...

Sant.
Samtidigt var det också hans plan att inte ha någon plan. Och det höll han ju stenhårt på. Not a man of compromise.

Anonymous said...

Ledger, Brokeback, prostate angst, Joker, Western culture?

/en läsare från grannlandet

Kristoffer Viita said...

Fin dikt anonym.

Martin Janzon said...

Är det något sexuellt som spökar i valet av Catwoman som bästa skurk?

Det skulle vä vara den enda - men väldigt godtagbara, givetis - förklaringen.

Kristoffer Viita said...

Visst är det så Martin, så även mitt val av Bane.

Grovt Initiativ said...

BANE! hade jag glömt. sköj. jag har eventuellt lite fin batman på papper jag kan skaka fram åt dig, men har nog inte åldringsbatman. miller är för övrigt överskattad, som manusförfattare (en T.Ö.N.T.) - men som teckare helt makalös.

Anonymous said...

har fortfarande inte sett denna filmen då den inte kommit upp till den lilla by jag bor i. men avsikten är att se den! skall bli väldigt intressant och se heath ledger i rollen som jokern, alla skriker hela tiden på hur bra den är etc. vilket jag inte tvivlar på för en sekund. plus att batmans röst som vanligt är så töntigt gjord killen som spelar batman (har för övrigt glömt bort hans namn nu) vilket jag bara kan hålla med om.