Monday, October 6, 2008

Trailerrecension: Rallybrudar

Yeah. Jag har snott den här lilla idén från Daniel Björk, som i sin tur snott den från The Guardian.0:02 En gammal folka (vad vet jag om bilmärken?) sladdar ut på vägen.
"Producenterna av SÅ SOM I HIMMELEN och GÖTA KANAL 2 presenterar".

Det är oklart varför man väljer att bunta ihop dessa två väldigt olika filmer. Kanske för att de har samma målgrupp? 40-talistiska medelålders projektledare? Som skänker 100 kronor till ett fadderbarn varje månad? Känner sig väldigt tillfreds med att ha hund hemma? Hunden är en stor schäfer och har ett ironiskt namn som (de utflyttade) barnen hittat på, "lilla Fridolf" möjligen.
Kanske buntas filmerna ihop för att regissören är okänd för den tilltänkta målgruppen (hon är ju kvinna), målgruppen som ändå inte riktigt vet skillnaden mellan en producent och regissör? Ja trailermakaren tror nog att även om målgruppen vet skillnaden så räcker det med att bunta ihop namnen. Då kommer publiken att tänka: "jaja, men om han kunde hantera budgeten i SÅ SOM I HIMMELEN, då kan han säkert hantera budgeten här. En bra budgethantering är ju lika med en bra film".

Oklart igen: Varför filmtitlarna är skriva i versaler.

0:04
Maria Lundqvist står mitt mellan Eva Röse och det nya stjärnskottet Marie Robertson. Håller om dem hårt. Alla har frisyrer från 60-talet, så därför förstår vi att det är en annan tid än 2008 vi befiner oss i.
"Vill du köra Rally?" Frågar Maria Lundqvist Eva Röse. Lite med samma ton som när en mobbare frågar sitt offer om han är hungrig, frågan är meningslös. Innan mobboffret hunnit svara ja har han ändå fått en knogmacka i munnen.
Eva Röse svarar motvilligt "Jaaa..." Sen några snabba klipp där vi får se bilar som sladdar, (ja det bådar alltså för att Maria Lundqvist visst kommer få sin vilja fram). Maria nöjer sig inte med Röses första svar och frågar lite hårdare "VILL DU KÖRA RALLY?"
"JA!" halvskriker Eva Röse tvunget. Maria skriker också själv "JA!", vänder sig och tittar den här gången på Marie Robertsson som ser uppriktigt förskräckt ut. Lundqvist skriker sedan rätt i hennes tysta ansikte "JA!".
Det är vid det här laget tydligt att vi har att göra med en slags kvasisociologisk film om vuxenmobbning på 60-talet. I rallymiljö.

0: 14
Vroom vrrom! Flera bilsladdar.
En scen i en bil mellan Röse och Robertsson.
Röse förklarar varför Robertsson ska läsa kartan. Hon själv har tydligen fullt upp med att "köra som en jävla dåre".
Som vi lite intellektuella förstår är det här klart att filmens regissör haft på sig genusglasögon med dubbelbotten inför sitt verk.
Det finns nämligen få saker som är så frigörande och utmanande för en patrialkalt undertryckt kvinna som att "köra som en jävla dåre". Att kvinnor kör bil på film är bara det ett stort slag för jämställdheten. Dessutom finns det inget bättre subversivt vapen än humor, och jag skrattar mig harmynt av det där skämtet.

0: 28
VROOM, Vrrom, Scrrrcchh (Sladdar och rivstarter) IIIIIHHH!!! (bränt gummi).

Björn Bengtsson hänger moloket över en bil och pratar kärlek. Han förstår inte varför "hon" (antagligen Eva Röse) inte kan hänga på dansbanan som alla andra. Claes Malmberg ger sin vana trogen lite välbehövd comic relief och menar att "tjejer är såna" (med lustig, om än odefinierbar dialekt). Det är oklart vad han menar med "såna", för i nästa mening säger han "Det ska nog se att det blir folk av henne snart igen".
kanske menar Claes att tjejer får fix idéer om att frigöra sig från den patrialkala normen genom att "köra som en dåre", men att de så småningom inser hur fjantigt det är med feminism och att de egentligen vill vara hemma och laga mat åt en karl.
Usch vilken sexist Claes Malmberg spelar. Vi tittare vet ju att det inte att någon fix idé. Vi vet att Eva Röse kommer vinna hela skiten. Eller, vi hoppas då innerligt nu.

0: 43
BRUUUM! Vrom vrrroom, rriiitch.

Janne Loffe Karlsson läser en tidning som har typsnitt typiska för 60-talet, så att vi inte glömmer att det inte är 2008, utan en 40-talistiskt nostalgidröm av gangbangska proportioner vi har att göra med.
Vad det står i tidningen är det nog ingen som hinner läsa, mer än Janne själv. Men vi kan anta att det står något om att Eva Röse har vunnit ett race.
- Det här är vad alliansen skulle kalla en "morot". Dvs något för oss att titta på som får oss att hungra efter mer.
"Hagaforsrallyt Nästa" Läser Janne. Vem han är eller vad han gör i filmen är det ingen som vet.

0: 45

Eva Röse kör om en raggaryngling, förmodligen på Hagaforsrallyt som Janne pratade om. Hon skrattar rått och filmas från passagerarsätet, vilket gör att kartläsarplatsen där Marie Robertsson också sitter, bör vara väldigt hårt ansatt av trängsel.

0: 51

Ett medley av skådespelarnas ansikten rullas upp med namnen utskrivna. Någon form av saxofonrock dränker dock all dialog vilket gör att det ser ut som om skådespelarna kippar efter luft som guldfiskar på land.

0: 57

"RALLYBRUDAR" - en fet logotyp, där två kvinnosiluetter poserar i mitten, smaskas in i bild till tonerna av någon slags hästjazz.

1: 01
"Nu kör vi"
Förmodligen har Maria Lundqvist hårdpluggat "the art of war" av Zun Tzu. Hon är ju en ledare. En hård och kallt kalkylerande ledare, som med fysiskt våld och härskartekniker tvingar sina vänner/slavar att göra som hon vill, dvs köra Rally.
Hon är en slags superradikal arméfeminista som menar att ändamålen helgar medlen och att jämställdhet och kvinnlig frigörelse måste tvingas fram.
Men hon vet om att belöna sina trupper för välutfört underkastande:

"Så blir det pucko och macka när vi är klara" säger hon.

Samtidigt ploppar regissörens namn "Lena Koppel" upp till höger, kanske för att skapa någon slags cineastisk samklang mellan hennes namn och filmens tveklöst tokroligaste skämt.

Vad blir betyget tycker ni järvbabys som har klor?

4 comments:

Christopher said...

Intressant. Jag har sedan flera månader tillbaka faktiskt tänkt föreslå att vi borde starta en blogg dedikerad till trailer-recensioner. Det borde ju rimligtvis vara ekvivalensen till att recensera ringsignaler. Möjligtvis var guardian före, det vet jag inget om.

För övrigt snackade jag med Lena Koppel för ett tag sedan i egenskap av mitt framtida yrke. Hon verkade - mot alla odds - vara en synnerligen intelligent kvinna.

Teg said...

Väldigt kul Kristoffer. det märks att du är på c-nivån. det som gör detta så kul att du är så ambitiös i din recension. och jag anar att du egentligen sitter med en b- och c-uppsats som är råtrist, så att vara ambitiös med den här recensionen blir lite som ett andhål, lite luft, lite paus i allt tvång.

du behöver inte oroa dig för den akademiska torrheten, du är fortfarande kul.

Kristoffer Viita said...

Du har så rätt Teg. Just nu har jag sjukt mycket att göra i C-kursen. "Kulturstudiernas klassiker". Ja, säg ordet "klassiker" några gånger till och försök sedan bli peppad på det.
Ju mer jag har att göra, desto bättre blir min blogg. Jag försummar mitt arbete en smula och andas ut.

Det är då beröm för mödan känns extra fint att få. Tack för det.

Medelklassman said...

Hoppas Eva Röse köper något fint för pengarna.