Friday, January 30, 2009

Valkyrernas Fashionshow


Peter Bradshaw på The Guardian skrev syrligt i sin recension av Valkyria. Han tyckte att det var superfånigt att uteslutande britter spelar tyska nazister och att Tom Cruise som ensam amerikanare inte gjorde saken bättre. Självklart har Bradshaw rätt, men hans resonemang är i samma bollpark som en kritik av Harry Potter-filmernas overklighet för att de "innehåller troll".
Andra världskriget är mer än någonsin en sagovärld som vilken som helst. Vi vet att de största nördarna varken samlar på rollspelsfashion eller Star Trek-leksaker. De största hardcorenördarnas fix är krig. Och deras heliga Graal är förstås det sista riktigt maffiga, andra världskriget.
Med samma hängivna gullighet som vilken skrivbordsgeneral som helst har Tom Cruise och Brian Singer gjort film av just sin favoritepisod.

Och, det är självklart en remake.

Cruise spelar Wehrmaktofficeraren Claus von Stauffenberg som tillsammans med en liten motståndsrörelse planerade, men misslyckades med, att mörda Adolf Hitler ungefär nio månader innan han tog sitt eget liv i den där bunkern.
Filmen blir en slags nedmörkad Oceans 11 utan komisk relief. Det skall planeras med viskande röster, menande blickar skall utbytas och munnar skall knipas ihop i hemlighetsfulla poser. Och det funkar bra tycker jag.
Varför skulle inte andra världskriget få bli den lekplats som vi ändå vill att den ska vara? Tyskland själva gör upp med de mörka bitarna av nazismen så bra på egen hand med filmer som Der Untergang och Die Welle.

Hollywood stör nog ingen med sina tacksamma serietidningsversioner av Adolf Hitler som väser att "endast den som förstår Wagner kan förstå vad nationalsocialismen handlar om". Vad Valkyria handlar om är nog mer Tom Cruise ögonlapp, men det är helt okej.
Senare i år har också Quentin Tarantinos WWII-film Inglorious Basterds premiär. Filmen är ännu en omtolkning ur en av Tarantinosskräplåda med älskade B-filmer, och den kommer förmodligen fortsätta göra rivsladdar i nazisternas sandlåda utan att själva tidsfonden har så mycket med handlingen att göra. Den stora frågan hittills har varit vad det är för byxor Brad Pitt har på sig. Om det diskuterades terroristiskt mode 2008 kommer 2009 bli känt som året då "Nazi-chic" blev ett vedertaget begrepp.

Publicerad i NSD 30/01/09

1 comment:

Anonymous said...

updating drivers [url=http://loveepicentre.com/]dating novena[/url] updating graphics card in wxp http://loveepicentre.com/ free india chatting and dating sites