Sunday, July 19, 2009

HungNu har jag sett de två första avsnitten av HBOs senaste serie "Hung".
Ray Drecker, en farsa till två små fryntliga emokids, tjänar på grund av recessionen pissigt med klöver. Frugan har lämnat honom för en hudläkare (i piloten stjäl/parafraserar Ray ett Seinfeldresonemang om att det knappast handlar om ett livsräddaryrke), hans barndomshem brinner ner och som skolans basketcoach har han inte en vinst att visa upp för rektorn. Han behöver ett extraknäck. Koka Crystal Meth kanske? Nej just det, det är redan gjort. Förutom det, vad vore mer logiskt än att hora ut sig själv?

Förmodligen en massa saker. Men Ray bestämmer sig för att utnyttja sitt enda tillgängliga "verktyg", som hans lärare i kvällskursen för entreprenörskap (spelad av "Kenny Baina" från ovan nämnda sit com) lärt honom att identifiera. Hans stora kuk, helt enkelt. Ray låter ett gammalt knull, hippietjejen Tanya som är fast med kontoristjobb, agera hallick. Sedan är det bara att tuta och köra.
Jag började med att tänka, "oj vad overkligt med en man som blir nollad utan att ha förtjänat det". Åtminstone när det gäller frugan som lämnar honom för att han inte längre än populär och atletisk. Sen fattade jag vart de ville komma.
"Hung" byter ut den klassiska och mycket verkliga "utblottad kvinna måste börja hora" mot den lite ovanligare "utblottad man måste börja hora" och kanske tänkte de att det konceptet, ensamt, räckte. Mannen skall avmaskulineras, göras kvinnlig. För att det är roligt. Men jag provoceras av idén. Det känns en smula huliganskt. Fjollföraktande. "lick my tummy!" beordras Ray av en cynisk affärskvinna till kund. Vad vore en bättre reaktion till det än - Höhö, nu får han ta order som en annan hora!
Om en man suttit hos frisören och pratat om att "Good pussy is hard to come by" hade det kanske uppskattats som något skönt icke-PK-move men mest troligt som att mannen var en svinig del i en förtryckande kultur. Men när en rödhårig kvinna säger det och byter "pussy" mot "cock" är det roligt just därför, hon är ju så "manlig". Vilket vändande av könsroller! Eh.

Det är tur att serien inte bara är komedi, eller ens särskilt mycket. Mest är det den-amerikanska-drömmen-är-en-myt-tragiskt. Vilket är mer än väl genomfört, särskilt på den naivt konstruerade kursen i att fixa snabba pengar där alla bräker "I want ot be a millionare" i kör.

Jag tänker återvända till "Hung" fler gånger. Och olikt en torsk tänker jag inte betala för det.

3 comments:

30+ said...

Bra avslutning.

Christopher said...

tycker absolut att hung har sin charm. Annars verkar ju »utblottad/desperat brud/dude måste börja göra någonting moraliskt tvivelaktigt« vara ett populärt grepp i amerikanska serier överhuvudtaget, typ även weeds och breaking bad.

Kristoffer Viita said...

Ah fan. Men Breaking Bad är nog niceast där tycker jag. Weeds handlar om en kvinna i mansdominerad värld och Hung om en man i ett klassiskt kvinnoyrke. Ändå är båda sämre än Breaking Bad. Nothing Beats Cancer.
Utom Lance Armstrong.