Friday, March 19, 2010

AFKAHS: Assholes formerly known as Hipsters


Gawker har uppmärksammat ett stort problem med den samtida mediediskursen. Ordet "Hipster" är daterat! Jag har också tänkt på det här. Visst har det känts som om något är fel under en ganska lång tid? Varje gång jag läst ordet i en tidning som vänt som till en ung populärkulturmedveten publik har det fått mig att rodna lite. "Hipster" har fått klangen av gammalt, av lokaltidning, av när ens föräldrar säger "ballt" eller "fränt".

Artikeln lägger ut kriterierna för hur ett nytt ord för "Hipster" ska formuleras:

1. It must succeed in evoking a widely understood and recognized subculture. The same subculture now referred to as "hipster."
2. It must be one word. Pithiness is key. The point is to be able to refer to hipsters without having to describe them, which is impossible.
3. "Hipster" is, in essence, a slur. It must have at least an underlying whiff of insult.


Kommentarsfältet har gått wild länge. Några idéer är "American Apparel Android", "cokeheads" och "neotards".
Själv skulle jag vilja nominera ett par egna förslag för den svenska marknaden:

"Appsholes"
, "Tweettards", "FIGSIOTS"(=Fixed Gear idiots), "Tumbl-are", "Drapers", "spotifyttor" och min personliga favorit: "Lokkos".

10 comments:

Kristoffer Viita said...

"Lokkos" syftar f.ö. inte på Andres Lokko själv, utan hans followers. kanske borde de kallas "Lokkowers"?

Isabel said...

lokkowers!

r said...

Som vanligt är det amerikanerna och internet som vulgariserat begreppet. Nuförtiden tycks varenda JC-rockkille med tjocka glasögonbågar och tight skjorta och rufsig frisyr duga som en "hipster". Tänk den genomsnittliga studenten på Stockholms Universitet. Ryggsäck, brillor och kultig tshirt och snygga jeans. Det räcker för att amerikanerna ska kalla en "hipster"..

Förr, när jag fortfarande använde begreppet "hipster" så syftade jag typ på urbana modeavantgardister med känningar i media film och musik. De vars röster folk lyssnar på och vars åsikter och klädsmak sprider sig som ringarna på vattnet. "Hippa" människor helt enkelt. Inte några jävla standard-rockers.

Fredrik said...

tycker ändå det är intressant med hipsterbegreppet, att det liksom fått en sån revival ända sen indiefolket blev antingen det eller emo. för begreppet som sådant går ju tillbaka åtminstone 40 år eller så och beskrev ju från början en "hip cat", ett uttryck som för övrigt kommer från jazz cats. So now you know, and knowing...

Kristoffer Viita said...

Is half the Battle! GI Joe!

Ja, uttrycket är indeed vulgäriserat. Därför behövs ett nytt ord akut. Ni får ju hjälpa till lite här. Rodeoclowns?

Haso said...

PiFoCons - PitchForkConsumers

K said...

Eller bara Pifocunts?

K said...

Eller bara Pifocunts?

chops said...

Jag hatar ju såklart hipsterbegreppet. Har till och med börjat kalla mig själv för Hipster så folk ska börja fatta hur gammeldags det är. "Hej. Jag är 41 år, bor i en småstad. Har internet och kollar de senaste amerikanska teveserierna. Jag är hipster."
Det börjar fungera, märker jag. Tack för peppen Kris.

För att ett nytt ord ska fungera måste det vara tvåstavigt, det är så det är bara. Tänk mongo, homo, neger, hipster etc.

Anonymous said...

Nathan Barley avslutade hipsterkapitlet.

Trashbat dot cock.