Monday, March 1, 2010

Kvitterkungen


Yeessss. Äntligen lite rapps värt att skriva om. Soulja boy tellems nya "Legendary"-mixtape närmare bestämt. 19-år unga killen (!) Soulja boy har ju varit en stabil ringtone-rappare sedan han fick alla fjortisar, fängelseklientel och katter att dansa till "crank dat"för tre år sen. Sen dess har han beefat med gubben GZA, haft en MTV-grotesk "super stunna 18" och sålt fler ringsignaler än du vill veta. I fjol medverkade han dessutom på "Bingo" tillsammans med Gucci Mane och Waka Floka Flames. Lätt en av förra årets bästa låtar.

Om 2008 var Weezys år, och 2009 Guccis, finns det med "Legendary"-tapet en del som talar för att 2010 blir året då Soulja Boy får den kritik han förtjänar. Alltså, med tanke på vilken skattkista av diamanter han har hemma är det knappast pengar han behöver.
"Legendary" är 65% briljant och resten slaggprodukter. Vilket är väldigt bra för att vara en hiphopskiva. Låtarna Legendary pt 1-6 är fantastiska, särskilt femman som blandar en slags tjackad tv-spelselectronica med mörka blås där Soulja är snabbare än road runner. Sjukt fet är också "Bang bang" där Soulja samplat Michael Jacksons argaste sång ur "They don't care about us".
Bäst är dock "2 Milli". En både kaxig och rolig låttitel. Som en pastish på Lil Waynes monsterhit "A millie" där Soulja dessutom markerar paradigmskiftet genom att förklara "I always knew one day - I would be The best rapper". Titeln som Lil Wayne claimat tidigare i "best rapper alive" på ett sätt som då stagnerade Jay-Zs ännu äldre "Greatest rapper alive".
Soulja-Låten är dock inget överpampigt. Snarare en överraskande soft och glidig historia med kvinnliga vocals som bäddar om hela beatet.
Det roligaste med "2 milli" är att den inte handlar om något pengaskryt. Soulja Boy kvitto på total framgång är att han har två miljoner followers på twitter. Blondinbella har uttryckt idéer om en "twitterportal" , och det är säkert bra för folk som vill bygga sitt personliga varumärke (sic). Men känns det inte lite överflödigt om "The twittergod is in this bitch" redan?

Säga vad man vill om sociala medier, det är i alla fall där hiphopen får sin ständigt ökande dos av nödvändig hybris bekräftad.

Soulja Boy tellem - Legendary (ladda ner hela mixtapet)

1 comment:

gustav said...

twitter-rap? soulja bajtar mig den jäveln. men jag lär älska detta såklart.