Monday, March 8, 2010

Stjärntydning: Nicholas cage


Hur ska man förhålla sig till Nicholas Cage idag? Han har så väl så länge som man kan minnas varit något av Hollywoods största mongo, men det hade ju varit ointressant om han inte hade något annat också. Det måste finnas en djup ambivalens i en man som sysslar med självskadebeteende som "The Wickerman", "Next" och "World trade center" i ena stunden, för att i nästa ploppa upp i högkvalitativa saker som "Adaptation", "Wild at Heart" eller varför inte "Weather Man"? Trots att hans håräste är på väg bakåt pekar karriären bara framåt. Olikt många andra stjärnor i Cages ålder ligger kurvan från tramsfilm till auteurverktyg i ett väldigt stabilt flöde. Han gör typ tre-fyra bukkakefilmer och sedan, som av ett mirakel, dyker det upp en kreddig roll med en erkänd regissör som på något sätt ursäktar det andra.
Innan Cage spelade blandmissbrukande svin till detektiv i "Bad Lieutenant: of the port of New Orleans", regisserad av legenden Werner Herzog, hade han lallat sig igenom en national treasure-uppföljare, Scientologpropaganda i "Knowing" OCH den fånigaste hitmanfilmen någonsin: "Bangkok Dangerous".
Cage är en enigma i Hollywoodformulan. Han är ingen ung sexig Vincent Chase, och heller ingen äldre pondusingivande Sean Connery-karl. Istället är han spattig och i bästa fall lite låtsasmacho. Han kan förvisso också höja sitt ena ögonbryn på ett pseudo-intellektuellt sätt. Men hans största styrka är förmågan att alltid se lidande ut, lite som om han precis begravt sin hund bredvid resten av släktingarna i familjegraven. Om det beror på att han lider över rollerna han spelar eller om han alltid instrueras: "Nic, gör ditt gråtrunkfejs nu" är omöjligt att veta.

Jag tror att bloggen "Nic Cage as everyone" är nära på att hitta ett svar på gåtan. Där har man kokat ner de mest väsentliga delarna i Cages ansiktsdrag och applicerat på all popkultur tillgänglig. En slags återvinning. Ni förstår, Nic Cage är som skit. Skit finns överallt och går för det mesta inte att använda till något. Men i en bondes kompetenta händer kan det få saker att växa. Till och med vackra saker.

3 comments:

Leo said...

Måste säga att du behandlar det här med stjärntydning väl. Dessutom så håller jag med dig om att "The weather man" är en bra film, även om jag uppfattat det som att allmänheten tycker olika. Har väldigt svårt för Nicolas Cage men det är väl som "man säger", även en blind höna finner emellanåt ett korn.

Kristoffer Viita said...

Tack Leo.

Donny said...

Cage är Cage och ska så förbli.