Tuesday, May 13, 2008

Rättvisemärkt ultravåld

Jag gillar den.


Story.

Paris är fucked ändå.
Fast Göteborg är ännu mer segregerat. Och frågan är ju varför inte vi har mer våld i stan? Gäng som kommer in och härjar.
Jag utgår ifrån att folket ute i Angered och Hammarkullen hatar innerstan i Lilla London lika mycket som kidsen i Parisförorterna gör? De har ju all anledning att göra det också. Så var är våldet? enligt all logik har vi förtjänat det.Jag kände, av en helt orelaterad anledning, för det här klippet också. Från en svinigt bra film. Kanske den hetaste filmen om neo-sex (vad gillar ni den va?). Right there bredvid Sex lögner och videoband.
James Spader var killen på 90-talet.


14 comments:

Anonymous said...

Du menar alltså att de har rätt att våldföra sig på oskyldiga människor? Är du bara dum i huvudet, eller vill du bara provocera?

Anonymous said...

Ja lite ville jag kanske provocera.

Men jag menar att det utanförskap som segregationen skapat i Paris föroter är ganska likt det i GBG. Att de som bor i förorterna blir frustrerade och till slut också våldsamma beror ju inte på att de är dumma i huvudet, utan att de ställts under samhället (Se t ex filmen La Haine som nämns i texten jag länkar till).

Vad jag undrar är: Varför är de inte lika arga här i Göteborg, när de med all rätta borde vara det? Våldet i videon är förvisso oprovocerat mot dem som utsätts för det. Dock så har det konstruerats "kulturella skillnader" där medelklassen skall skyddas at all costs och förorten blivit utan både polis, skola, och kultur. Jag tror att det är därför de är pissed off. För att de inte är värda ett skit i sammhället. Vem skulle inte bli sur?

Ward said...

Fransmän är bra mycket bättre på att revoltera helt enkelt, medan vi svenskar inte kommer närmare inferno än lite lam stenkastning vid EU-toppmöten eller ölmagade småbarnsfarsor med huligandrömmar. I blodet, kanske svaret ligger, hur långsökt den förklaringen än må vara. Dessutom är Paris hood jävligt mycket mer hard knock än, säg, Hjällbo. Fan, Paris hood är t.o.m. mer rough än New Yorks eller Londons dito, om än inte lika coolt.

Anonymous said...

Jo du har nog en point i att det är lite mer revolutionstradition i Franrike. I Sverige är det som sagt bara vita medelklasskids i AFA som gör uppror (med det inte sagt att jag står på poppos sida i den konfilken som nån annan Joel Alme).
Det är ju lite synd, för det låter poltikerna skapa ghetton utan större protest. Om någon bränner sönder en bil i Sverige hade man väl klokt nog ringt sociologprofessorn istället för ett S.W.A.T-team.

Anonymous said...

Jag skulle vilja se en musikvideo där ett civilgarde åker runt och avrättar gängmedlemmar för samhällets bästa.

Anonymous said...

Fattig bakgrund är aldrig en ursäkt. Märkligt att mediafolk glorifierar kickers, men det är ju klart, rödvinsvänstern har ju alltid vurmat för våld mot dem de ser som deras fiender: Svensson dvs den vanliga arbetaren. Gärna utfört av någon (i sann kolonial anda) exotisk vilde.

Kristoffer Viita said...

Anonym: I så fall förstår jag inte vad du gör på den här bloggen? Det finns flera högerextrema forum för såna som dig.

Sekulär front: Brott är en effekt av fattigdom och har varit så sen, ja sen för alltid. Exotismen vet jag inte var du läser in? Kanske har det blivit ett missförstånd i och med rubriken: Jag menar alltså inte att de här ungarna skipar någon slags rättvisa, det var snarare en passning till gruppen "Justice" som ligger bakom videon.

Kristoffer Viita said...

Eller förresten, skit i det. Varför svarar jag ens någon som beskriver sig själv som "Sekulär front" och pratar om "rödvinsvänster".

Medelklassman said...

Jag tror att det finns en viss skillnad på Frankrikes etablissemang och den svenska mysmodellen. I Sverige kissar vi inte riktigt lika mycket på invandrarna i förorterna som man gör i La France. Men om vi fortsätter på den inslagna vägen, så visst.

Anonymous said...

>>kristoffer

Jag förstår inte riktigt din tanke om att förortskidsen skulle ha någon slags rätt till att bruka våld?

Jag förstår inte heller din jämförelse mellan förorterna i Paris och de i Göteborg (som framstår som rena rama bullerbyn i jämförelse). Och du påstår att Göteborg är mer segregerat än Paris? Yeah right. I det hela taget så är det bara korkat att jämföra Göteborg med Paris.

Kristoffer Viita said...

Jag tror inte på begrepp som "rätt/fel". Rubriken är en referens till gruppen som gjort låten i videon. Justice betyder på svenska: rättvisa. jag menar snarare att våldet i videon är en effekt av en främlingsfientlig politik som finns i både Frankrike och i Göteborg. Enligt nån statistik som min lärare vid centrum för kulturstudier stötte sig emot, så är Göteborg Europas mest segregerade Stad. Att den inte är lika våldsam som Paris kan kanske förklaras med ovan nämnda kommentarer.

Anonymous said...

Redogör gärna för vilka metoder som användes för att "mäta" segregationen, och därmed förklara Göteborg den mest segregerade staden. Geografisk segregation? Ekonomisk segregation? Jag är rätt nyfiken, för här i Sthlm är det slående hur "vitt" det är innanför tullarna. Inte en blatte så långt ögat når i medelklassparadiset Södermalm, t.ex.

Anonymous said...

Ja, Stockholm är nog inte heller så jävla hett. Tyvärr har jag inte läst den obligatoriska kurslitteraturen som kanske skulle kunnat ge ett svar på din fråga. Jag tror (!) att det blanjd annat handlar om kulturell segregation, om man nu kan säga så. Alltså det finns fan ingenting i Hammarkullen, Angered, bergsjön osv. De har sina egna gymnasieskolor, men det finns nästan inga universitet. Inne i Stan ligger dock allt i samma stråk: Bergakungen, Scandinavium, Ullevi, Gothia Towers (med bokmässan) osv osv. I förorten kanske det finns några fria teatergrupper?

Sen är det nog både geografiskt och ekonomiskt som läggs på det där.

Anonymous said...

1. Att AFA består av medelklassvänster får stå för dig. Tydligen är du inte med i AFA.

2. Det är en rätt stor skillnad på segregationen i Paris och Göteborg. Du har en större utbredd fattigdom, fler "illegala" flyktingar och andra problem. I Paris förorter går militär-liknande polis in och gör razzior i hela bostadskvarter och plockar människor för att sända dem till fängelse eller utvisning.

Äh, jag pallar inte skriva mer. Men hur människor behandlas i förorterna av staten är rätt jävla skrämmande.