Friday, September 12, 2008

Veckans bögmassakerVad arg jag är på den här filmen. Det är ju ändå jag som "betalat med mina skattepengar".
Här är en filmrecension av Patrik 1,5 (som tyvärr fått en bild från skivrecensionen i topp.)

...Väldigt märkligt mottagande i de större tidningarna.
Svenskans recensent Malena Janson ger filmen en femma av sex och påstår att Ella Lemhagen "vill ifrågasätta invanda tankesätt, ingrodda föreställningar, fördomar."
VA? Hela filmen är ju en fördomsfest! Bögfördomarna tar jag upp i min text, men kan någon förklara Emo-karaktären till dotter som knappt säger två ord? Varför hennes enda poäng i filmen är att bli förlöjligad för att hon är "annorlunda" och och varför hon inte får någon matchande träningoverall i slutet? För att hon är emo/gothic lolita/gammal-tants-uppfattning av subkultur? Känns väldigt patroniserande. "Ja, haha de hittar då på barnen, snart växer hon säkert upp hon också"

DNs Helena Lindblad
(betyg 4/5) Skriver att "Om man har svårt för att människor reduceras till enbart sexuella varelser är "Patrik 1,5" det rätta, och dessutom underhållande, botemedlet."

Varför det skulle vara "reducerande" att bli erkänd som sexuell varelse förstår jag faktiskt inte, men Lindblad har helt rätt i att det verkligen finns NOLL sex i Sven och Görans förhållande. Trots att de knullar och hånglar en hel del är det skildrat på ett så fruktansvärt barntillåtet sätt att jag spyr.Mats Bråstedt
i Expressen (betyg 4/5) tycker att Gustaf Skarsgård "är helt oemotståndlig med ett milt förlåtande uttryck i ögonen och ett ständigt litet leende i mungipan.
Att åstadkomma så mycket på den lilla ytan gör att man bara vill krama om honom."


Själv snuddar jag vid Skarsgårds rollprestation i min text, men jag kan väl utveckla min syn på den här:
Skarsgård försöker spela bög. Han regisseras att spela bög, han "reducerar" sig själv till "bög". Kom igen för fan, kom inte och säg något annat efter den där scenen då han provkör barnvagnen med ett litet paraply.

Var är Mr Garrisson när han behövs som mest?


Jaja, jag har också recenserat Re-up Gangs debutplatta.

2 comments:

chops said...

Har inte sett filmen och sannolikt gör jag det inte innan den visas på fyran en pank lördagkväll om två år. Men ändå. Du verkar ha helt och hållet rätt. Deppigt. Ella Lemhagen kunde ju blivit så jävla bra. Men icke. Hon blev Kafé 44ans Colin Nutley i stället.
Det är så många filmer som borde raderas i de här landet att det fattar man knappt.

Jonte said...

Har Ella Lemhagen gjort något bra? Jag tycker hon är kommersiell så det skriker om det. Undrar hur mycket hjärta det ligger i hennes filmer, jag tror hon tänker stålar innan hon sätter sig ned med projektet. Tyvärr är väl branschen så i Sverige. De riktigt stora konstnärerna finns säkert där min inte på en svensk biograf