Wednesday, March 4, 2009

This book will save my life? lol plz.


Tja. Hur har ni det? Jag har läst om lite nyheter. gillade ju till viss del Neil Strauss pick-upmanual "The Game". Okej, den var retarderad i sina "därför är män mer otrogna än kvinnor"-analyser fanns där förförelseverktyg för män som kände sig utanför och snickrade på nästa UNA-bomb med verktygen de visste hur man använde. Det fanns ett motstånd mot föreställningen (diskursen om man så vill) att "vissa killar har det, andra inte". Jag minns att Strauss refererade till empati som den viktigaste resursen i raggande. Det tenderar att glömmas bort när man vill diskutera alla härskartekniker som böckerna innehåller. Inte så konstigt kanske?

Nu tror jag dock att Neil Strauss har tappat greppet. Blivit galen.
Hans nya bok, "Emergency" är en överlevnadsguide. Alltså inte för krogen utan för... allt. Terrorism, naturkatastrofer, slaktande och hunger. Neil har tydligen "börjat se världen ur ett apokalyptyskt perspektiv" och kände sig manad att skapa en ny verktygslåda. En som hjälper oss överleva om "the shit hits the fan".
Jag skulle cyniskt kunna påstå att Neil kapitaliserar på vår kollektiva rädsla med boken, men jag tror tyvärr att det är han själv som blivit rädd. Rolling Stone-journalisten verkar fallit offer för "the culture of Terror" och fått för sig att det är jätteviktigt att kunna skjuta pistol. I en intervju med The Daily Beast berättar Strauss varför han ville "bli den som slapp undan":


"in the last decade, we’ve been attacked on our own soil; an important American city totally collapsed in a natural disaster; our banks have fallen apart; the dollar has plummeted. If you walk around New York City, everywhere you look are signs about how you should report strange packages. And incidentally, when I talked to police officers and firemen for this book, I realized their plan is to pretty much leave most people on their own if something huge happens, because they’re going to need to concentrate on putting out the big fires."


Att Strauss spår apokalypsen i några random negativa events är inte hälften så alamerande som att han, trots sin beresthet, inte verkar ha någon kolla på hur fucked up resten av världen är. Och har varit ett bra tag nu. Den nya boken (jag har läst inledningen via email) verkar fortsätta på Strauss liberala synsätt som skvalpar i fostervattnet av den Amerikanska drömmen. "Var ditt bästa själv så klarar du av allt". Den här gången är superindividualismen inte till för att hjälpa nerdlingers få en dejt. Snarare gammal "manlig" självhjälp indränkt i domedagens dressing.
Enligt Strauss är Obamas seger en för sen sådan, slutet kommer eller the end is nigh som det brukar heta. Köp lite kött på burk och tejpa igen fönstren, typ.

Jag vet inte. jag tycker att Corpse Paint räcker som förberedelse.

Fotnot: Emergency släpps i USA 10 mars.

3 comments:

30+ said...

Eller så kan det vara så att de apokalyptiska idéerna har slagit rot lite hårdare i US of A än här hemma i Tranås där det enda som hänt är att Skivfönstret klappat igen och kommunen har flyttat på cykelstället utanför busstationen.

Jag tror herr Strauss bok säger mer om "the state of mind" i USA än vad vi kanske inser.

Tyvärr. Och det är skrämmande. Fox News har gjort ett bra jobb.

KV said...

Jag tror att du har helt rätt. Men det är något djupt tragiskt i att se hur en ikonisk rockjournalist plötsligt blivit rädd för hela sin omvärld. Typ så jävla orock n roll.

teg said...

bra kv. rent allmänt. du håller ställningarna. glöm aldrig att sånt är bra. män som håller ställningen är en riktig man är en man är en man. (spårade ur lite)