Thursday, October 18, 2007

"MTV suger kuk", No shit?De här reklamfilmerna för MTVs nya VJ-program är kanske det dummaste jag sett i hela mitt liv. Och inte på ett bra sätt. Dumt kan ju vara helt fantastiskt, men här är det poserat dumt och det känns så jävla mossigt, så förjävla överspelat. Johannes Brost, Bert-Åke Varg och Kiki Danielsson blir tillfrågade vad de tycker om nya MTV. Brost i pinsam regi börjar gapa om att "De suger kuk, hela dagarna". Varg säger att en av de nya programledarna duschar fittan hela dagarna, Pernilla Wahlgren anklagar någon av programledarna för djursex och Kiki Danielsson kallar Eye n I för bög.

Okej, låt oss bryta ner själva idén: MTV använder sig av profiler som sedan länge försvunnit från rampljusets värme. De här tre får dissa MTV å det grövsta vilket stärker MTVs varumärke. Att bli hatad av has-beens betyder ju att man är helt rätt i tiden liksom. Valet av könsord är väl något nedhasad försök att provocera. Och när det sägs på ett sätt som sparkar uppåt, mot kanalen själv, så är det inte MTV som sagt något platt och idiotiskt, det är de här gamla nöjesprofilerna som framstår som bittra och missunsamma över kanalens i sin tur provocerande edgyness och ungdomlighet.

Prylen är att det här inte alls fungerar, vem blir upprörd över att höra eller se ord som fitta och kuk? Någon på Sverigedemokraternas riksmöte måntro? men Landskrona är ingen världsmetropol.
Det som provocerar är istället att man underskattar sina potentiella tittare så mycket. Finns det många som sitter och går igång på det här? Liksom "Haha, den där fjanten tycker att MTV suger kuk. Well fuck him, jag ska fan kolla ändå. Jag är ingen robot!" Va? Finns den personen där ute någonstans?

MTV Networks pr-chef Peter von Satzger säger i Dagens media:
"Vi är jättenöjda med uppmärksamheten vi fått. Alla över 40 år som blir upprörda visar att vi lyckats med vårt budskap"


Budskapet är alltså att exkludera folk över 40 år, skulle det här vara en ny grej eller? Vem fan över 40 kollar på MTV? Vem över 16?

Ett könsord är roligt först när det används i en situation, det går inte att koleriskt vråla "MTV suger kuk", frågan om varför är liksom irriterande överhängande. Varför suger de kuk då Johannes? Det blir liksom bara... omoget. Som att bli kallad bög av en 15-åring: "jaha, tack då?" Det smarta ligger således i att mtv dissar sig själva utan att egentligen göra det, fegt. Och det är fegheten som provocerar mig mest.

5 comments:

Maddin said...

Haha pinsammaste jag sett på länge. Känns verkligen ungdomligt å häftigt ;)

Maddin said...

Hittar inte klippet med Pernilla Wahlgren, kanske nån som kan länka?

Kristoffer Viita said...

Tyvärr har inte jag heller hittat Pernilla, men jag tror att du kan räkna ut ungefär hur upplevelsen skulle kännas.

Anonymous said...

haha

ännu en till som MTV vunnit över =)
hoppas du skrev din blog med vrede

Anonymous said...

Oj, någonting vettigt skrivet i en blogg. Omväxling förnöjer.