Thursday, October 4, 2007

Children of the Revolution
Ungersk vattenpolo. Ungersk vattenpolo och revolution? Kan du säga Szabadság, szerelem? Nej, och ungefär så lätt hade jag det idag när jag hälsade på en pressvisning av filmen i fråga. Den engelska titeln är Children of Glory och trots sin oerhört tråkiga trailer så fick jag lite sug efter att ha läst plot outline på imdb:

"At the 1956 Olympic Games in Melbourne, the Hungarian water polo team faces off against the Russians in what will become known as one of the bloodiest matches in the sport's history."

Det här låter mycket coolare än vad det faktiskt är. I den kalla bittra verkligheten får man vänta i ca två timmar på den där "blodsmatchen" som typ består av en armbåge i huvudpersonen Karcsi Szabó ögonbryn. Innan dess ska hela det Ungerska upproret tragglas igenom med en dialog lika stapplande som en femåring i sina första skridskor. Filmen är inte "based on a true story" som det brukar heta utan "inspired by actual events". Och tur är väl det, så här långtråkigt blir inte ett krig i verkligheten.

Sovjet är naturligtvis boven i dramat och Inte är man direkt rädd för att utmåla rödskäggen som djävular sprungna från de djupaste grottorna i helvetet. Att filmen inte transformeras till svartvitt måste vara ett mirakel med tanke på färglösheten i manuset. Kvinnor och barn skriker, tanks skjuter sönder hus och grådaskiga européer i tråkiga frisyrer gapar klyshor om frihet. Och detta mitt i en brutalt tråkig och osannolik kärlekshistoria som är lika fel i sammanhanget som ketchup på fiskpinnar. Men, det är inte bara skräp. Vattenpoloscenerna är snygga, ja fotot är schysst överlag. Men du, skit i det här. Se nån Ken Loachfilm om du vill ha ordentlig revolution.

Imorgon: Resident Evil.

No comments: