Sunday, December 16, 2007

They wanna know

Många har skickat mail, brev, hotbrev, brevbomber och undrat vad betydelsen bakom den här bloggens namn egentligen är.
Ja, det kanske är dags att jag avslöjar det nu innan mjältbranden kickat in.

I Jonathan Demmes film från 1991, När lammen tystnar, dansar psykopaten och tillika transvestiten Buffalo Bill i sin nytillverkade skrud som han sytt på skinnet av de knubbiga kvinnor han lockat in i sin van för att mörda och sedan flå. I dansscenen har Buffalo Bill precis provat outfiten för första gången varpå han frågar sin egen spegelbild "Would you fuck me?" och sedan svarar "I'd fuck me, I'd fuck me hard". Ja, resten kan ni väl. Men låten som pumpar i bakgrunden är Q Lazarus - "Goodbye Horses". En lite sorgsen men ändå dansant poplåt med någon slags vag anknytning till österlänsk filosofi om "hästar som en symbol för de fem sinnena". För mig är låten inte helt självklart förknippad med filmscenen, även om det var så det hela började. Nu representerar den snarare vad Buffalo Bill kände när han freakade loss till den och sjöng lite med sin grova strupcancerröst. Dvs att han hade ett outlet där han kunde leva ut, vara sig själv, nej vara någon annan, och ge lite utlopp för saker som annars skulle bli censurerade. Hans idealplats för detta var en ohygienisk källarhåla med en Cathrine Martin som skrek på hjälp i en brunn en bit bort.
Min idealplats blev, åtminstone ibland, den här bloggen.

Men där Bill gjorde fel ville jag göra rätt. Jag har personligen svårt att identifiera mig mycket djupare än så här med en knäppskalle som honom. Dessutom kan ju den sortens av självupptagenhet som han ägnade sig åt lätt bli tröttsam.
Så bloggen blev lite guide till populärkultur och Hästar blev Zebror. Kanske främst för att de är vackrare djur att säga farväl till.


Söndagsläsning

Katrine Kielos är spot on:
Det är Iprenmannen som leder Sveriges regering

2 comments:

Skribenten said...

Grattis. Du slog precis nytt rekord i grenen "mest långsökta koppling till sin bloggs namn".

Kristoffer said...

Tack så mycket.