Sunday, March 16, 2008

10,000 RTRDFilm: 10,000 BC
Betyg: 2 (svag)

Roland Emmerich har många människors förstörda bioupplevelser på sitt samvete. Efter ett antal super B-iga science fictionfilmer på 80-talet slog han igenom med muskeldunkaren Universal Soldier 1992. Sedan dess har han i likhet med Michael Bay (Transformers) spytt ur sig storslagna, effektfyllda, skitdåliga filmer. Vilka förstås har tjänat storslaget skitmycket pengar. Emmerich är (vilket är skönt) inte lika produktiv som Bay, och Rolands kassakossor går nästan att räkna på en hand. Independence Day, Godzilla, The Day after tomorrow och faktiskt den rätt hyggliga Stargate med 90-talets bäste it-boy James Spader. Denne teleporterades till ett främmande universum som starkt påminde om ett slags tillspejsat egypten. I 10,000 BC (före kristus) har Emmerich helt ignorerat historiska fakta och låtit människan börja bygga pyramider.
Men innan vi kommer så långt möter vi dreadlockhunken och mammutjägaren D'leh vars by bli attackerad av pyramidbyggarna som förstås behöver slavar. Vår hjältes vackra och passiva fästmö blir ivägburen av en råbarkad karl med svarta ringar under ögonen. D'leh följer självklart efter dem och möter under vägen ett gäng urgamla rovdjur. Sabeltandade tigrar och oversizade emuer till exempel, och alla har de en sak gemensamt. De är störtfula och ser väldigt fejk ut. Killen anlitad för CGI-effekter måste ha fått sitt gage i rikskuponger eller något, då han har verkligen gjort ett halvhjärtat jobb.
Ibland är det spännande men för det mesta är det bara dåligt.
Irriterande är förstås att de ondaste överhuvudena framställs som queera ökenaristokrater med decimeterlånga lösnaglar som fjollar sig vid minsta sandkorn de får i ögonen. De är svåra att ta på allvar som förlavare av en hel värld, och känns mest som en ursäkt för någon av författarnas homofobi. Förlegat till och med för 12,000 år sedan.

på grund av utrymmesbrist i fredags publiceras texten i morgondagens tidning

No comments: