Tuesday, July 10, 2007

Hej då ODD


Jag är sent ute till gravsättningen men det betyder inte att jag inte förtjänar min sorg. 18 juni var datumet då sista numret av gratistidningen Odd at Large (Stlm, GBg, Malmö) skickades ut.
Synd tycker jag, det var en snygg och rätt smart tidning om populärkultur. Kanske till och med värdig en plats på min top-5 lista över schyssta gratistidningar, varav några ligger i länklistan här till höger.
Angående nedläggningen: Resumé vet mer. Vad som gjorde Odd så bra har stötts och blötts i kommentarsspalten till artikeln så jag tänker inte ge mig på någon större sammanfattning över tidningen förträfflighet.

Däremot det jag själv gillade mest med Odd var att den, olikt många andra liknande tidskrifter, alltid förklarade sina referenser. Stod det "R Kellys sextape (2) blev snarare en krycka av originalitet som musikrecesenterna kunde luta sig mot" Så förklarades detta i en liten kolumn typ: (2): "R Kelly dömdes 2002 för innehav av barnpornografi eftersom han filmat sig själv ha sex med en 14-årig flicka, att R kelly skulle ha kissat flickan i ansiktet pågår fortfarande stand-upmonologer kring".

De hjälpte liksom oss som kanske hamnat lite efter, vilket kändes mycket vänligt. Att läsaren förutsätts ha 100 % "koll" kan kännas lite krävande i andra poptidningar.

Typ "Och vem älskar inte Brian Manakin Sr egentligen? Förmodligen samma personer som avgudar red stripeöl och lyssnar på "Rapid Grandmanors", Alltså ingen vars livsstil jag tänker uppmuntra".

Visst är ju den här typen av skrivstil rätt sexig för de som är invigda och vet allt om det skribenten snackar om. Det blir liksom cyniskt coolt, på ett rätt trevligt sätt. Men det behövs alltid det bästa av två världar, det behövs både sexighet och vänlighet.

Adios, Bon Voyage och simma lugnt till alla fd anställda på Odd at Large. Förhoppningsvis kommer vänskapen mellan era texter och läsare återupptas snart.

No comments: