Sunday, July 8, 2007

Vidriga Liv, OffsideOm det är något jag hatar mer än att titta på fotbollsevenemang så är det förmodligen att se fotboll på film. Världens största sport är ju bevisligen världens tråkigaste och mest odramatiska eftersom det hittils inte gått att göra EN enda sevärd spelfilm om den.
Det närmaste en fotbollsfilm kommit att tillfredställa mitt kräsna intresse är troligtvis någon av de där hyllningsfilmerna till huliganvåld som sportens supportrar hängivet pysslar med. Förresten, vet ni varför inga boxare har huliganklackar för? Eller handboll? Eller typ vilken annan sport som helst? Jo för att fotboll är så sjukt tråkigt att kolla på. Så en dag sa någon helt enkelt "Nu jävlar tar jag saken i egna händer" för att vaska fram lite dramatik ur titta-på-färg-som-torkar-sporten.

Men nu skulle det ju handla om den svenska filmen Offside här.
Som bekant så är Sverige inte världsbäst på att göra film, än mindre duktiga är vi på komedi och allra allra minst duktiga är vi på att göra sportfilm. Om själva fotbollsscenerna i Offside varit sexscener hade det varit kronisk impotens och öststatsprostituerade för hela slanten. Dvs så jälva osexigt det kan bli.

Alltså visst, det handlar förvisso om ett pisslag på väg ner i korpenträsket. Men så långa och utdragna som dessa matcher ändå måste det vara tänkt att de ska fylla nån slags dramaturgisk funktion.

Som vanligt när det gäller lagsportsfilm så måste det kassa laget ta sig ut och leta och hitta en riktigt nice spelare som styr crapspelarnas uselhet en smula. Offside kastar sig desperat och panikartat efter varje idé som kläcktes under brainstormmötet.

Det ska flygas in en alkoholiserad gammal elitspelare från England, som dessutom gjort en kvinna gravid i Sverige och borde kanske därför varit en intressant karaktär. Det är han inte, han sitter mest inne på ett fantasilöst inrett flickrum och super. Det ska joinas två stycken "negrer" från flyktingförläggningen också, men de blir bortförda av polisen. Då tar killarna till en sista utväg, de tar in tjejer i laget.

This is so shot to shit...

MEN Offside är mer än bara en sportfilm med inslag av tafflig vardagsdramatik ("men har vi verkligen råd med dotterns dansskor?"), den ska självklart vara komedi också. Om du tycker att detta låter kul, så tycker du nog att Offside är jättekul:

- Kille i motståndarlaget blir skjuten i pungen
- Någon drar skojfriskt ner byxorna på Torkel Petersson som får visa kuken framför tjejernas lag.
- En tjockis står målvakt och det går sådär
- "Negrerna" dansar lustigt
- Jonas Karlsson har på sig en mössa med älghorn på huvudet
- Alla talar engelska med JÄTTEsvenskt uttal
- Torkel Petersson försöker tafsa en alldeles-för-snygg-för-honom-tjej på baken men detta stoppar hon charmigt. Boys will be boys förstås.
- "Jasså, från flyktingförläggningen? Kan de spela fotboll? Jaja..."

Såååå....Weeping Willows spelar på lagets slutfest? Jaha, om det funnits energi kvar att ropa "Sellouts" hade jag kanske gjort det. Tyvärr är jag efter "Offside" så tom och rutten inombords att jag till och med förlamat mina små läppar.

8 comments:

Karl Linus Lahti said...

"offside" är inte så kass som du tror. Jag tycker att den är rätt charmig och det är sånt som svensk film är bäst på: Charm. Och förresten så är fotboll jävligt kul att kolla på, hockey har huliganer och inte är det en odramatisk sport, du felar i din logik.

Kristoffer Viita said...

Hockeyhuliganer är väl knappast lika brutala eller för delen vanligt förekommande som fotbollens? Kanske för att det är svårt att skilja supportrarna från slagskämparna i Hockeyns fall?

Att offside är charmig och att fotboll är roligt att titta på får väl stå för dig.

Nu ser jag ju inte heller det här inlägget som någon absolut sanning utan snarare som lite lättsam underhållning som blir roligare tar i lite extra. Och även om jag hatar fotbollen som sport för det mesta, så är det ju åtminstone en trevlig grej att samlas kring. Framför en TV naturligtvis.

Kent Berg said...

Karl Linus luktar en smula Gordon här tycker jag.

gordon said...

du kna inte bevisa nånting!

Kristoffer Viita said...

passa er ungar, snart blir jag tvungen att aktivera "bögfunktionten".

gordon said...

du är bög!

chops said...

Offside måste vara den sämsta filmen som gjorts i Sverige någonsin. Kanske rentav sämre än Ondskan som jag hatar mer än alla dumjävlar som har ledande roller i den.
Inte sett Offside än men precis allt tyder på att den är sämst.

Kristoffer Viita said...

Chops: Jaa, klar kandidat är den. bara titeln är ju så fantasilös att man dör. "offside" öh jag vet inte riktigt vad den regeln betyder i själva sporten, men för en filmintresserad är det lika med självmordtankar. Men det där med titlar kanske gäller alla fotbollsfilmer?
"Goal", "Skruva den som beckham" FAN VAD SPÄNANDE, VAD HÄNDER I FILMEN? BERÄTTA MER!

PS. Förlåt för att inlägget var värdelöst stavat och krångligt formulerat på sina ställen, jag skrev det sent på natten och orkar inte ändra det nu.