Monday, January 21, 2008

Homoerotik är som damfotbollOrdet alltså.
Jag har rätt länge stört mig på det och surat till varje gång jag hört någon säga "homoerotik" så fort två män sneglar bögigt på varandra.
Alltså för det första används ju begreppet nästan uteslutande för just bögar. Flator är totalexkluderade. . Bara det är ju en jävla analys av könsmaktsordningen. Jag kan i och för sig ha fel här, rätta mig gärna. Men jag har aldrig hört någon prata om två hånglande tjejer som "homoerotik". Kanske för att det flator håller på med är något fult och smutsigt som inte kan klassificeras som något high-brow som "Erotik"? Kanske för att kvinnor mest förutsätts hångla i syftet att hetsa upp en man?

Men okej, detta borde kanske betyda att ordet används på ett positivt sätt? Det mjuka "homoerotik" till skillnad från det hårda "bögknull" liksom? Mer tolerans och mindre hockey? Nja.
Ärligt talat har jag sällan hört ordet nämnas på något annat än ett nedlåtande sätt mot homosexuella. Eller snarare nedlåtande mot heterosexuella som sneglar mot andra sidan. En förmodat straight kille som tar av sig tröjan samtidigt som en annan. Scenen beskrivs som "homoerotisk". Och det är lite "roligt" att skoja om.
Den där Laaksovideon med Peter Jöhback sade folk var "homoerotisk", fnissade lite och kunde liksom tycka att bögar var lite lustiga. Eller att heterokillar i gaysammanhang var lustiga.
Så förlåt, har jag missat något här eller? Det är väl inte så att bögar är roligare att skämta om än straighta? Har bögar mer humor än straighta eller?

Nej. Dessutom tar ordet för givet att "homoerotiken" är "den andra" erotiken.. Homoerotiken är den som avviker från normen, då är det ju klart att man kan skämta mer om den väl? Jag är väl medveten om att minoriteter behöver representation, tyvärr tycker jag inte att det här ordet är direkt stärkande.
Homoerotik är precis som damfotboll. Det vill säga fett jävla gay.

2 comments:

battlefield bundo said...

väl rutet!

Kristoffer said...

Tack Bundo. Jag väntar för övrigt, otåligt, på din nästa krönika.