Saturday, January 5, 2008

Kejvi och det ofrånkomliga finska arvet.Uppdatering: Jag glömde bort att erbjuda någon slags aktualitetsvinkling på det här blogginlägget, vilket jag brukar kunna göra. Så här är en krönika som Lokko skrivit om att grammisgalan är dålig.

Jag såg ett gammalt avsnitt av den smärtsamt nog (för er) aldrig repriserade ungdomsserien Spung 2.0 igår natt.
Avsnittet hade en subplot då Pelle går på samma klubb som Andres Lokko och Jan Gradvall. "Svensk rockjournalistiks ohotade giganter!" skriker spelevinken Kim. I nästa scen vinkar Lokko och Gradvall till sig det lilla knubbiga nöjesguidenalstret Pelle, 20 jordsnurr. I det nästa sitter gänget där och snackar om jävligt svår blandbandsmusik. Pelles flickvän gapar med tandställningfylld mun om bandet Kent och Pelle skruvar på sig och säger försiktigt att "det är inte riktigt samma nivå". Sedan gör naturligtvis Kim bort Pelle ännu mer genom att upplysa Jan Gradvall om att Pelle brukar hålla upp dennes porträtt och säga "det här är Gud.". Lokko och Gradvall ser sjukt obekväma ut och går därifrån. Great fucking scene!

Men hur som helst så började jag tänka på Andres Lokko. Som ni säkert känner till så förkortar en gode Andres sitt namn "A-Lo". (Låter ju coolt på engelska, Ej-Low, typ). Och jag funderade på att om jag ska kunna tas på allvar som recensent borde jag skaffa mig en liknande förkorting av namnet. Det logiska är K-Vii (uttalat som Kay-Wii), problemet är att det låter som finska och inte som engelska. "Kejvi! elda upp bastun och provhugg skinkorna med kniven nu, här har vi ingen fish n chips eller ministry of sound!"

Fan. Backfire.

14 comments:

Skribenten said...

Själv skulle jag kunna kalla mig för D-Boy med visst fog.

Men jag tror inte att en 36-årig småbarnspappa i en förort blir tuffare av det.

Eller?

D-Boy?

Kejvi? Okej?

Kristoffer V said...

Nja fan, kan du inte använda ditt efternamn på nåt sätt? Så blir det lite mer samtida hiphop Istället för hiphop i Sverige på 90-talet?.

Och förresten, jag vet att det är jävligt 2007 och så, men skulle inte "Lil' Vii" funka rätt bra?

Olle said...

K-V
Alt. 1: V är ju den romerska siffran för fem och det uttalas således Kay-Five

Alt 2: Tyskt uttal, dvs. Ka-Fe, betoning på första stavelsen.

Första alt. är ju töntigt, andra är hårt. Sedan vägrar du att prata med folk som inte uttalar det rätt.

Gordon said...

kaffe?

Olle said...

Nja, det blir ett långt A, och så är det ju en mindre paus mellan K:et och F:et.

Olle said...

Där blev det fel... Det är en mindre paus mellan K:et och V:et (som i det tyska alfabetet uttalas "Fe").

Anonymous said...

Den här scenen dyker upp ofta i huvet på mig. Har tänkt en del på hur Gradvall och Lokko sitter som två översittare och vinkar till sig Pelle istället för att gå fram själva. Och sedan förhör honom på vad han kan och inte kan om musik.
Glöm inte Tom Pyls medverkande i serien;
- Och Pelle... "Rockmagi", det filar vi där *pekar på papperskorgen*.

Kristoffer said...

Haah just det ja "Den fajlar vi där". Jag gillar även hur han i ett annat avsnitt säger "Jag har verkligen pushat för att du ska få göra den här grejen" till Pelle, och grejen visar sig vara en top-10 lista med Pelles favorit "ung & kär"-låtar.

Lil' Vii said...

K-five låter tyvärr lite mycket som K-fed, så jag ska överväga det där tyska namnet. Dock så ser det ju, som Gordon påpekar, lite konstigt ut i text. Om jag någonsin skaffar företag funtar jag på att kalla det "Kvii" - bra idé?

Anonymous said...

Jag har tänkt länge på Spung som jag tänkt på Twin Peaks. Undrar verkligen om det skulle hålla idag, jag är hur tveksam som helst.

Kvii said...

Jag har båda säsongerna och har tittat ganska mycket på senaste, jag tycker att 2.0 fungerar jättebra fortfarande, förutom avsnittet som är tyngda av den där urtråkiga arty-karaktären Melas. De känns bara jävligt tonårsemo, bullen typ. Men i övrigt känns det, tragiskt nog, som den enda riktigt edgy ungdomsserien. Musiken känns ju fortfarande lite halvfärsk (shout out louds, Radiohead, coldplay, daft punk osv) och hela "bli vuxen- flytta hemifrån" känns för mig, mer relaterbar nu än när jag såg serien för fem år sedan.

Vad som inte åldrats lika bra är väl modet, av förståeliga skäl. Säsong ett är också liiiiite gymnasial, men de går ju fan på gymnasiet, så det är väl kanske inte så konstigt.

Skribenten said...

Lil vii. Känns bra.

Själv ska jag börja kalla mig för D-Boi i diverse sammanhang. (Dock inte då jag söker jobb.) Det är faktiskt en kombination av mitt för- och efternamn.

Anna said...

Min charmanta förkortning av mina namn är A-Hor, som då kan uttalas på engelska för bästa effekt. Smickrande.

Kristoffer Viita said...

A-Ho bara då? haha A-Hoe, det blir ju åtminstone lite mer Hiphop Anna.