Tuesday, January 1, 2008

The Punisher of the lambsFilm: The Brave one (eller "The Stranger inside" på svenska)

"Who's the bitch now!" undrar Jodie Foster innan hon kallblodigt avrättar ett riktigt rövhål i en mörk gränd. Och I det här läget har allt gått så långt att det inte finns mycket hopp kvar, men låt oss bara för sakens skull börja om från början.

Radiopraterskan Erica Bain (JF) har ett rätt nice liv. Hennes artyhet är på en lagom nivå tack vare skitfula kläder och hennes omkringstrykande med mikrofon som hon spelar in "ljuden av New York" med. Hemma har hon en cool jockidiot till pojkvän (Pherhaps-I-can-get-a-signal-up-on-that-mountain-Said från Lost). De ska snart gifta sig och allt är sådär hunky freakin' dorey.
De firar sin lycka med livet genom att ta en romantisk kvällspromenad i en mörk park. Överraskande nog blir de överfallna och Said blir brutalt slagen till döds. Sedan följer ett helsjukt montage i vilket det opereras på en blodig Jodie Foster ihopmixat med en av hennes och Saids sexsektioner. Först visas liksom hur en läkare i periferin klipper av ett par blodiga trosor, sedan klipps det och vi får se hur Said börjar dra av Foster trosorna i ett lite mer kärleksfullt sammanhang. Det hela är inte mindre än helt sinnessjuk. Vad det än var för symbolik som regissören Neil Jordan var ute efter så tåpajade han långt åt helvete över målet (ursäkta sportmetaforen, jag ska försöka att inte göra det till en vana). När Erica sedan fått beskedet om hennes makes död visas minnesbilder av ännu mer sex och även hur snubben sitter på sängkanten och plingar på en gitarr utan att hans ansikte syns. Alltså WTF? Var han inte mer än ett gitarrspelande knull? I så fall kan man ju undra varför hon sörjer honom så mycket?
Nåja, Erica blir typ galen och köper en pistol. Sedan förvandlas hon till en kvinnlig version av Marvels mörkaste seriehjälte: The Punisher. Det vill säga en vigilante som använder "rättvisan" som förevändning att agera ut sina psykopatiska tendenser. Hon avrättar slödder på slödder med nollställd blick och sammanbitna käkar. Sleazy hustrumördare, gängmedlemmar och en superskurk till knarkboss. Taxi Driver någon?
Intrasslat i detta är också Terrence Howard som gråtfärdig (alltid är han gråtfärdig) polis som gillar att lyssna på Ericas radioprogram. Inte helt svårt att räkna ut slutet på ett ungefär va?
Hint: Förutom att det utspelar sig i en källare där Foster famlar omkring med vapen i hand utan att se skurken, ungefär som hon gör i slutet av Lammen tystnar, så är det inte mycket att pierca tungan med.

No comments: