Thursday, January 24, 2008

Honest to blog?


Den senaste tiden har en enda ton, som om en man med bara ett finger spelade bastuba, ljudit genom filmkritikvärlden. Tonen av en kollektiv röst som säger "vi gillar det här, det här är bra grejer" har ekat överallt jag vinklat mina långa öron.

De flesta av er har förstås redan sett den. Men nu i helgen har filmen Juno premiär. Den handlar om en 13-årig tjej som blir gravid med en kille i samma skola. Hon (Juno) spelas av den där pedofilmörderskan som skenkastrerade Patrick Wilson i Hard Candy. Pappan till barnet spelas av den där långa töntsöte snubben som sjöng Guess whos "these eyes" acapella i Superbad.
Nu heter ju filmen "Juno", så det är alltså lilltjejen som bär det mesta av lasten (höhö).
Filmen är sådär jättemysigt indiegullig, dialogen är väldigt samtidsrefererande ("what? Honest to blog?") och alla karaktärer är mer eller mindre helt fantastiskt underbara empatiska och fina, snälla, goda människor.

Juno bestämmer sig för att adoptera bort barnet istället för att abortera bort det, vilket var ursprungsplanen. Dock så står en av Junos klasskompisar utanför abortkliniken och mässar på (gullig) asiatisk brytning att "all babies want to get born!". Hon berättar sedan för Juno att hennes foster förmodligen har fingernaglar (medicinsk fakta?) vilket får Juno att fastslå beslutet om att skänka bort barnet. Men Juno som film är naturligtvis ingen pro-life sådan, Åh nej. Den är alldeles för gullig för att vara det, alla är alldeles för snälla och modernt toleranta för att förespråka något sådant barbariskt.
Men det förstås, när en genommysig thédrickaratmosfär fullkomligt stönar fyllt av socialt patos att de presumtiva adoptivföräldrarna verkligen förtjänar sitt föräldraskap, vem i sitt rätta sinnestillstånd skulle då kunna förespråka abort?
Vem indeed, och vem skulle kunna ge Juno något annat än högt betyg med alla sina smala popkulturella passningar?
När Juno hälsar på den blivande adoptivpappan visar det sig att han är en riktigt "skön snubbe" som kan spela en massa instrument och dessutom gillar samma skräckfilmer som henne. Klart att de passar bättre ihop än han och sin jämngamla fru. Klart att han borde bli tillsammans med en 13-åring, it's all good!
Ingen skulle väl kunna motstå scenen när de båda sitter i en soffa och tittar på The "Wizard of Gore" och Juno blir så imponerad att hon snabbt jämför och konstaterar att "This is even better than Suspiria!".
Själv har jag inte sett Wizard of Gore, men enligt imdb verkar det vara en splatterversion av Trollkarlen från Oz som fått 413 votes. En sådan film känns ganska sökt att jämföra med en b-filmsklassiker som Dario Argentos första del i (den snart fulländade!) häxtrilogin. (för övrigt kring 9000 votes). Tror ni någon har räknat ut att många med ett s.k. "filmintresse" villkorslöst kommer älska Juno för den repliken?
You bet att de kommer, eftersom nästan ingen av dem sett Wizard of Gore kommer de anta att Juno har rätt, hon har ju bevisligen bra smak som gillar Suspiria. Liksom.

Men vafan, det kan inte bara vara jag som ser det. Juno fuskar! Referensmanipulation är vad det är, usch.
Men men, är man 13 år gammal med en otajmad bulle i ugnen, en mysigt arbetarklassig VVS-pappa och en hundbesatt styvmamma (strösslad med att den biologiska mamman kallt lämnat familjen. Inte pappan, det hade varit för uppenbart).
Som bor med trivsamt munhuggande harmoni i ett lite bohemiskt suburbia, kan man kanske, kanske ha skaffat sig lite koll på italiensk giallohorror. Men då borde man väl för i helvete ha vett nog att inte adoptera bort ett barn till en torrboll som Jennifer Garner. En annan, men dock astråkigt lillgammal, 13 åring!

15 comments:

Karl Linus said...

En kapning jag kan skriva under på.

Gordon said...

Har inte sett den, men det känns lite som att du verkligen hakat upp dig på den här suspiria-referensen. Vem vet, den kanske är bättre än suspiria :D

Kristoffer Viita said...

Kanske är den, kanske inte. Mest troligt inte då Suspiria, som du vet, är the baddest motherfucker in the valley of death. Men om den där Wizard of Gore nu mot all sans och vett skulle vara bättre, spelar ju det ingen roll eftersom ingen har sett den. Så Juno får ju rätt hur hon än gör, det är just det som gör scenen till ett safe bet, ett fegt statement. De skulle ha kollat på typ Tenebre istället så hade de delat publiken i två läger!

F.Ö så vill jag inte höra nåt gnäll om att jag hakar upp mig. Det är ju vad blogg handlar om för fan.

chops said...

Fast mina peeps gillar den, Juno. Och de har bra smak vill jag lova. Men jag håller nog med dig så länge. Innan jag har sett den alltså.
Har du sett Cloverfield, btw? Jag har i nån kackig camrec version, men jösses vad jag vill se den ordentligt nu. Tror till och med jag ska gå på bio. Jag har inte sett vuxenfilm på bio sen Wild At Heart var ny, tror jag.
Och kolla in Zombie Diaries. mycket olika åsikter om den. Jag är helt klart på jasidan.

Karl Linus said...

Chops: Schysst att du verkar så nöjd efter att ha sett cam- versionen.
Jag är riktigt peppad nu inför den och ryser varje gång jag ser trailern. Men den kommer ju nu i Feb så det är inte länge kvar.
Men man är ju lite orolig över att det just är ett monster som attakerar staden.

chops said...

Men shit vilket monster... Det bästa är, och det är ingen spoiler, att det inte är nån mening med det. Bara: Nu är det bra sen plötsligt KABLAM! dåligt för all framtid utan att man fattar varför. Som livet. Eller tvärtom egentligen, inte som livet.

Kristoffer Viita said...
This comment has been removed by the author.
Kristoffer Viita said...

Hehe du kommer förmodligen gilla Juno Chops, precis som alla andra. Det gjorde jag också, tricket är att se den en andra gång, då hajar man att den visst inte var så "smart" som man trodde.

Cloverfield alltså, när jag såg trailern första gången kändes den lite som vilket monster-goes-to-thecity-film som helst fast filmad med handkamera (fresh). Men nu har jag ju fått hypen här från två källor så jag börjar nog tro på den på riktigt snart.

Är det den här du menar: http://www.youtube.com/watch?v=0Fx3sfLhXow ?

Av trailern att döma verkar den rätt lik Romeros kommande "diary of the dead" (störande snarlika titlar!). Hehe jag gillar också citatet från nån filmsida som de slängt in: "The best zombiefilm to come out of the UK".
Hur många zombiefilmer har de gjort i UK egentligen? 28 dagar senare? Ehm, nja de var väl inte zombies utan snarare pestsmittade. Shaun of the dead?
Well...

chops said...

Det verkar finnas nån slags subkultur. Har sett flera zombiefilmer från England: den ena sämre än den andra. Zombie diaries skljer sig i det avseendet. Men det är ju också handkamera, inget soundtrack osv. Som Cloverfield. Som Blair Witch. Fast den har jag faktiskt inte sett.

chops said...

Din länk funkade inte. Den här iaf.

http://www.imdb.com/title/tt0876294/

Kristoffer Viita said...
This comment has been removed by the author.
Kristoffer Viita said...

Yes det var nog den jag försökte länka till, lustigt att det är en helt ny våg av handkamerafilmer på väg. Hur ska man tolka det? Att folk i väst är så säkra nu för tiden att de vill komma ännu närmre sina monster?

Coolt med en filmsubkultur med kassa zombiefilmer ändå. Det är ju lätt häftigare än att vara emo och digga Tim Burton, som alla ändå gör ändå liksom. Eller den där Sweeny Todd verkar väl rätt fånig va?

Och chops, Blair witch tycker jag ändå att du borde kolla in. Den är cool för sin tid ändå.

chops said...

Film görs direkt för you tube. Det är anledningen tror jag. inget fel i det. Folk gör som de vill. Men lite störande att folk vill att det ska se ut som de inte haft nån budget, fast man vet att de har det. menar i slutändan ser Mannen som blev en fisk inte så annorlunda ut, jämfört med Cloverfield. Och man vet ju att Bröderna Teg inte rört sig i samma ekonomiska sfär som den som hittade på Lost. Man kan ju prata rättvisa och sånt till korna skaffar egen lägenhet. Samtidigt är det resultatet som räknas, och man vill ju inte vara en sån där som pratar filmpolitik i stället för upplevelser...

Zirap said...

Först en liten detalj bara; Juno är väl 16 år.

För övrigt är du inte ensam i dina invändningar mot filmen. Jag tycker din recension är väldigt välskriven och har många poänger. Jag störde mig mest på indiesoundtracket som skulle höras hela tiden. Filmen söker en sina effekter utan någon som helst subtilitet.. Sköna snubben som lirar Les Paul och gillar splatter kändes exempelvis sååå klyshig. Garden State, Little miss sunshine och nu Juno. Jag känner att ett indiekomedivåg är på väg...

Kristoffer Viita said...

Hej Zirap! Tack för berömmet. Självklart har du helt rätt i att Jno är 16, jag ville dock att folk som läste texten skulle tro att jag trodde att hon var 13 eftersom det är väldigt provocerande (dels att jag inte kollat fakta, och dels att det är mycket mindre okej med en 13 åring som är gravid) och jag var nog ganska arg när jag skrev inlägget. Dessutom skulle ju min lilla Jennifer Garnerpoäng i slutet gå förlorad.

Det är väldigt befriande att du också hajat grejen med de här "söta" filmerna. Försök se "The go-getter" utan att kräkas, I dare you.