Wednesday, April 25, 2007

Daniel Collert försöker med Gangster


Daniel Collert. Prinsessan Viktorias ex har producerat sin tredje film utan stöd från SFI, tack vare sitt bolag IPC. De två första var bajsvärdelösa men vinstbringande Rånarna och Mads-Mikkelsen-pratar-svenska - Exit, som jag tyvärr inte sett. Men den sistnämnda har vad jag förstått inte blivit så väl mottagen, varken av publik eller kritiker.

Idag såg jag den tredje filmen,skriven och regisserad av Steve Aalam, Gangster.

Filmen är skit. Den är crap, sopor, skräp. MEN, den är väldigt rolig att titta på.
Allt utspelar sig i Sthlms undre värld där Micke Persbrandt spelar gangsterboss hyfsat övertygande. Men det är inte helt lätt att hålla allvaret i en film där en småkriminell får öknamnet "Råttan". Jag menar Come ON, varför inte döpa honom till Vesslan om ni nu så gärna vill göra komedi? Kjell Bergquist spelar en polis som hela tiden trycker sin tunga mot insidan av underläppen, det ser jävligt idiotiskt ut. Filmens handling är rätt invecklad och dum så jag tänker inte göra mig besvär att förklara den.
Däremot så är själva känslan densamma som när en dagstidssåpa fått hålla på för länge. Ett litet svartsjukedrama räcker inte. ALLA grepp ska provas. Otrohetsdrama, gangsta-shotouts, på rymmen och Jagad-intrig, Heat "homage" eller snarare stöld.

Oftast är replikskiftena väldigt korta, så att skådisarna slipper jobba så mycket. Roligt är när typiska actionfilmuttryck på engelska försvenskas i direktöversättningar som "Är du okej?" eller "Anklaga inte dig själv" Vem fan säger så!? INGEN that's who. Toppa allt detta med löjligt tydliga produktplaceringar (Alla gangsters spelar poker, till och med på sommarhusets uteterass) och du har en ungefärlig bild av Gangster framför dig.


Bara titeln är ju patetisk, döpa en film till "Gangster", vafan är det? Jo det bevisar ungefär ambitionsnivån på manuset.
- Hey vi gör en gangsterfilm!
- Vad ska den handla om då?
- öööh.. Men typ.. Micke Persbrandt, han är ju gangsta.
- Jaaaa, fett!

Och jo förresten, undertiteln lyder "Kärlek och hämnd".


Yeah...

No comments: