Friday, April 27, 2007

Teenage mutant Ninja CRACKHEADS.


Nee jag bara skojar lite, klart att det är Turtles det handlar om.
Idag, Ungefär hundra år för sent, har den nya TMNT premiär uppe i Luleå. Min recension finns i dagens papperstidning, men för någon orsak inte på nätet. Så here it is:

TMNT (Eng tal, betyget blir förmodligen ett snäpp lägre med svenskt)

Betyg: 3/5
I rollerna: Chris Evans, Sarah Michelle Gellar, Kevin Smith
Regi: Kevin Monroe
Speltid: 1 tim 27 min
Åldersgräns: 7 år.

Jag minns dem väl, Teenage mutant ninja turtles, när jag var liten var de gudar (och leksaker). Ett gäng tonåringar som muterats till sköldpaddor efter någon elak skurks vårdslösa utsläpp av kemisk sörja. Freakspaddorna slogs i den tecknade serien mot en levande hjärna som hette Krang och och hans undersåtar. Krang bodde för övrigt på planeten Dimension X vilket i efterhand kan kännas lite skumt. I spelfilmerna fick bland andra barnskådisen Corey Feldman slänga på sig en illasittande sköldpaddspyjamas och slåss jämte en medborgarkämpe med hockeymask kallad Casey Jones.
I den här nya, helt animerade actionstänkaren är slemklumpen Krang och High chaparallobjektet Feldman borta, men Casey är kvar. Och nu måste turtlarna slåss mot den obligatoriska ”fotklanen” av ninjas samt stenrobotar ur en gammal legend och förhistoriska monster från en annan dimension, typ. Det är ju inte helt livsviktiga detaljer när det kommer till kritan.
Karaktärerna är dock sig lika. Raphael är fortfarande ”cool but rude”, som det sjöngs i vinjetten på min tid och Michelangelo spelar fortfarande rollen som klassens clown. Men det är kanske på sin plats att berätta att väldigt lite energi har slösats på karaktärsutveckling, något som den första spelfilmen faktiskt var hyfsad på. I TMNT får vi bara en snabb presentation av alla. ”Kolla, här är snubbarna, ni minns dem va? Bra då kör vi”.
Det här är en film för målgruppen äldre barn som vill ha lite mer fart och fläkt, som inte nöjer sig med animerade filmer om gosiga djur som pingvinerna i Happy Feet. Här finns inget budskap, bara rå och snabb action. Jag välkomnar det, jag är trött på att barns intellekt ständigt underskattas och att de alltid ska lära sig vara snälla med varandra. Det vet barnen förhoppningsvis redan om, att ljuga är fult och att vara dum är dåligt. Så ge kidsen en paus från alla moraliska pekpinnar. Det är väl klart att de ska få njuta av animerade sköldpaddor som åker skateboard, käkar pizza och kickar ass.

1 comment:

Anonymous said...

Nej de är inte tonåringar som muterats till sköldpaddor. De började sina liv som små sköldpaddor, men den kemiska sörjan förmänskligade dem. Och "Dimension X" är inte en planet, det är mer en annan galax.