Friday, June 29, 2007

Big trouble in little GothenburgDamn, de här John Carpenterfilmerna har blivit som en drog. Åtminstone de som gjordes innan sena 90-talet. då gjorde gamle John misstaget att steka kalkonbugare med Vampires och Ghost of Mars. Men innan dess bjöds vi på stor B-filmscharm i filmer som The Thing, Flykten från New York, They Live Osv. Ikväll kollade jag Big trouble in Little China (1986) med 80-talsfilmernas absoluta finsmakare Karl Linus. Det najjsa med Carpenter är att han känns så oslipad. Han kanske inte har alla pengar eller de största namnen. Men han har (eller hade) DIY-viljan som en äkta kultgubbe ska ha.

Kurt Russel spelar en bajsnödigt kaxig truckdriver vid namn Jack Burton. Linus gav honom den passande diagnosen "0 % självkänsla, 100% självförtroende". I alla fall så måste han dra en sväng till Chinatown för att collecta en skuld. Väl där visar det sig att typ alla kineser inte bara pysslar med kampsport utan, hör och häpna, även flexar svart magi och skjuter blixtar ut ögonen, sånt shit. Jack och hans kompisar babblar om om mystiska gamla legender hit och dit medans de springer omkring i olika gångar och tunnlar där de slåss mot onda, odöda, gamla trollkarlar och flygande ninjas. Allt detta i den lilla kärna i San Fransisco som kallas Chinatown, imponerande.
Själva "handlingen" är egentligen rent trams och jag kan ärligt säga att jag inte ens försökte hänga med. Jag fokuserade mest på filmens feel. Det är t ex fett skoj att alla, i synnerhet Kurt Russel spelar över hela tiden. Hans Jack Burton får lägga ut överanvända blötsura, fettstekta one-liners i pauserna mellan allt springande, runttramsande och fajtandes med monster byggda av billig plast:

"Like I told my last wife, I said, "Honey, I never drive faster than I can see, and besides... it's all in the reflexes"

"Ready? I was BORN ready."

"Son of a bitch must pay!"

"Everybody relax, I'm here"


"Would you just stop rubbing your body up against mine, because I can't concentrate when you do that" - Till Kim Catrall (Samantha i Sex and the city Y'know)

ÅÅh, det är ju soo obvious att Jack Burton är en total knock-off på Han-solo/Indiana Jones. men skitsamma. Det är ju roligt.

Två av mina andra vänner (Vi kan kalla dem Nils och Busy P) valde ikväll att titta på filmen Old School med Will Ferell. Kanske en av de tråkigaste filmer som finns i hela världen. Den handlar om att Will Ferell blir full, och springer naken. Han kallar sig Frank The tank, wow det rimmar. Är rim humor all of the sudden? Nae, döda den där skiten.

"scenen då Will Ferrell springer naken är typ bäst! , fan vad jag dog första gången jag såg den.. bäst då hans fru kommer också! hahaha!"  - Nils Wallin

2 comments:

Nils said...

Fan vad löjlig du är , det är precis som mythbusters , det är klar man kan "anpassa sin humor" . Allt kan ju inte vara så jävla anpassat och lagom för vad just du skrattar åt. Du får ju ta och försöka mötas på halva vägen med filmerna du ser...

Kristoffer Viita said...

Jag trodde att jag genom det här inlägget "anpassat" min humor till Old school? Genom att förlöjliga den.
Mythbusters platta familjeskämt är dock lättast att håna live, då man har skägget där tillhanda :-)