Tuesday, September 18, 2007

Upp till Kramp, avsnitt tre


Kramphund?
Mm just det, tredje delen av Upp till kamp som gick på svt i måndags: Da fuck?

Jag kände mig helt likgiltig. Fotot är ju skitsnyggt och så men hur kunde ockupationen av hagahuset och strejken i varvet kännas så mesiga? Jag tror faktiskt att ljudet är en medskyldig till seriens slätstrukenhet. Att någon får en gatsten i huvudet ska låta, det ska smälla till. Men det gjorde det inte när MC-knuttarna ilsket stormade hagahuset.
Och kameran skakar omkring på ett tillgjort sätt. Då menar jag att det känns uttänkt skakigt, bara sådär precis lagom och trist, inte som att det är en trovärdig kaosartad upploppssituation som utspelar sig. Utan känns som en filmad dramatisering av något sånt.

En till grej som fortfarande stör mig är babyboomer-romantiken. Visst är det en del konflikter mellan socialister och kommunister. Visst är inte alla arbetare enade som "kamrater" hela tiden. Upp till kamp ger sken av att skildra de här konflikterna med nyans. Men alla gubbar i kostymer som sitter i ledningen eller i någon styrelse utmålas ungefär lika nyasrikt som de cigarr-rökande skurkrepublikanerna i filmen Shooter: onda, giriga och skadeglada Rumsfeldkapitalister. Please, huh? Och det enda poliserna duger till är övervåld mot stackars demonstranter, de kallas således hela tiden för fascister (så att vi verkligen ska fatta). Hippie crap.

Fler frågor:
Varför är överklasskillen överhuvudtaget med i tredje avsnittet? Han går på porrklubb och är otrogen mot sin fru, Så jävla gjort och så jävla trist att titta på. Yeah han har sex med både skjorta och jacka på i sitt kontor, eeew svinigt (borde vi alltså tycka?). Give me a break.

Varför slänga in en av tidernas osexigaste sexscener i en tvättskrubb som sedan avbryts av polisen? För att poliser vill förinta all slags kärlek (is that why?).

Varför stod karaktären Tommy och tittade på vattnet i ett par händelselösa minuter? Han tittade på vattnet, på sin AA-medalj, slutt. han måste väl ha tänkt på något djupt då, typ livet.


Alltså serien är ju inte helt kass, det känns bara som att försätta sig i limbo när man ser den. Det händer skitmycket men det är svårt att bry sig.

4 comments:

Karl Linus said...

Du har gett dig fan på att kapa den här stackars serien. "Kribbe Kapar" vill tydligen ut ur de mörka skrymslena i din hjärna där du gömt honom i så många år.

Kristoffer Viita said...

Det kanske blir en grand finale nästa måndag, man vet ju aldrig. Fast jag skulle väl inte direkt betta på det.

Anonymous said...

Jag gav den ett avsnitt och tänker inte ge den mer. Jag sväljer dina åsikter för jag vill verkligen inte tycka om den här serien!

Cliff Hedman said...

Jag vill verkligen tycka om den här serien. Det finns inget jag hellre vill tycka om.